Logo
  • Nieuws
  • 1 mei 2013
  • Lianne Bouman

Geen proeftijd en concurrentiebeding in tijdelijk contract

In het sociaal akkoord dat de sociale partners en het kabinet in april overeenkwamen, past in de toekomst geen proeftijd meer in tijdelijke contracten van een half jaar. Ook concurrentiebedingen in tijdelijke contracten van welke lengte dan ook vervallen voortaan. Tegelijkertijd bieden deze afspraken nog onvoldoende zekerheid voor werknemers, zo blijkt uit een enquête onder 2300 personen uitgevoerd door vakbond De Unie in samenwerking met Debat op 2.

Beeld Geen proeftijd en concurrentiebeding in tijdelijk contract

 

Doel van deze en overige maatregelen uit het sociaal akkoord is de positie van tijdelijke arbeidskrachten te verbeteren en meer baanzekerheid te geven. Het is het streven van het kabinet, werkgevers en werknemers de in het sociaal akkoord genomen maatregelen op 1 januari 2015 in werking te laten treden.

Een aantal belangrijke aanscherpingen uit het sociaal akkoord op een rij:

  • Een flexwerker mag in twee jaar tijd voortaan maximaal drie contracten hebben. En pas na een onderbreking van zes maanden (nu: drie maanden) kan deze flexwerker weer aan de slag bij hetzelfde bedrijf. Alleen in cao-afspraken kan 'gemotiveerd' van deze regeling worden afgeweken tot een maximum van zes contracten in vier jaar.
  • Verbod op nulurencontracten in de zorg.
  • Maatregelen nemen tegen allerlei schijnconstructies en ontduiking van minimumloon en cao. Daarvoor worden 35 extra mensen bij de Inspectie SZW ingezet.
  • Geen proeftijd in tijdelijke contracten van een half jaar (of korter).
  • Geen concurrentie- of relatiebeding in tijdelijke contracten. Daarbij maakt de lengte van het contract niets uit.
  • Tijdelijke arbeidskrachten ontvangen een transitievergoeding, als het tijdelijk contract geen gevolg krijgt. Dit geldt niet voor contracten met jongeren onder de 18 jaar met een contract van maximaal 12 uur.
  • Tot 2016 blijft de ontslagbescherming zoals die nu is. Daarna komt er een eenvoudiger systeem voor ontslagbescherming, waarbij de preventieve toets blijft bestaan.
  • (Nieuwe) vormen van flexibiliteit zoals opdracht van overeenkomst (ovo), payrolling, contracting en doorlenen worden ingepast in de bestaande arbeidsrechtelijke ordening, zodat geheel transparant is of en zo ja onder welke voorwaarden deze arbeidscontracten kunnen worden aangeboden.

Meer zekerheid?

Uit de equête van vakbond De Unie komt naar voren dat tweederde vindt dat er nog meer maatregelen moeten worden genomen om flexwerkers meer zekerheid te bieden op de arbeismarkt. Dat flexwerkers na twee tijdelijke contracten een vaste overeenkomst krijgen, wordt niet geloofd door de ondervraaagden: bijna 70 procent denkt dat werkgevers dan overstappen op een nieuwe werknemer.

Opvallend is dat de helft van de respondenten vindt dat een proeftijd bij contracten tot zes maanden mogelijk moet blijven. Daarnaast ervaart bijna de helft een tweedeling op de werkvloer tussen medewerkers met een vast en met een tijdelijk contract.

Meer over dit onderwerp

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.