Evaluatie proeftijd: wees helder en duidelijk!
Een werknemer heeft na meerdere gesprekken van zijn nieuwe werknemer op 1 september 2011 een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd gekregen. Op 24 oktober 2011 heeft een beoordelingsgesprek plaatsgevonden met de direct leidinggevende. Hierbij is besloten om de arbeidsovereenkomst niet te beëindigen en zijn zelfs afspraken voor de toekomst gemaakt. Een dag later deelt een andere leidinggevende mede dat de arbeidsovereenkomst toch na de proeftijd eindigt. De werknemer krijgt een - aansluitende - arbeidsovereenkomst aangeboden voor bepaalde tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever.
De kantonrechter te Utrecht oordeelt dat sprake is van misbruik van het proeftijdbeding. Bij het tot stand komen van de arbeidsovereenkomst is uitdrukkelijk onderhandeld over een contract voor onbepaalde tijd en de werkgever is daarmee akkoord gegaan. Tijdens het beoordelingsgesprek heeft de leidinggevende niet de indruk gewekt dat de arbeidsovereenkomst beëindigd zou worden terwijl een dag later de werknemer via een andere leidinggevende te horen krijgt dat zijn arbeidsovereenkomst niet verlengd wordt. De kritiek op het functioneren is niet gemotiveerd gebeurd.
Geen rechtsgeldige opzegging
De kantonrechter oordeelt dat de arbeidovereenkomst voor onbepaalde tijd door misbruik van het proeftijdbeding, niet rechtsgeldig is geëindigd. Op grond van de Ragetlie-regel moet in dat geval de daaropvolgende arbeidsovereenkomst voor één maand worden opgezegd; met een ontslagvergunning van het UWV. De werkgever heeft deze arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig opgezegd zodat de arbeidsrelatie voortduurt. De werknemer moet weer te werk worden gesteld en het loon moet worden doorbetaald.
Rechtbank Utrecht, 27 januari 2012, LJN: BV2109
Tip
Wordt de proeftijd niet gebruikt om de kwaliteiten van de werknemer te beoordelen en wordt gebruik gemaakt van het proeftijdbeding, dan kan sprake zijn van misbruik van bevoegdheid.