Logo
  • Nieuws
  • 19 december 2012
  • Mariel Hovemann

Eerste ondernemingsraad met alleen maar flexkrachten

Onlangs richtte detacheerder Meurs & Molijn een OR met uitsluitend flexkrachten op. Uniek volgens oprichter Pieter Molijn: “Elk bedrijf met meer dan 50 medewerkers zou volgens de Wet een ondernemingsraad moeten hebben. Dat geldt net zo goed voor uitzendbureaus, detacheerders en payroll-organisaties. Maar de praktijk is helaas anders.”

Beeld Eerste ondernemingsraad met alleen maar flexkrachten

De nieuwe ondernemingsraad bestaat uit 6 leden, met een vast contract maar allemaal gedetacheerd in het land. Een ondernemingsraad met zoveel flexwerkers is volgens Molijn uniek in Nederland.  “Elk bedrijf met meer dan 50 medewerkers zou volgens de Wet een ondernemingsraad moeten hebben. Dat geldt net zo goed voor uitzendbureaus, detacheerders en payroll-organisaties. Maar de praktijk is helaas anders. Op een enkele uitzondering na hebben de meeste flexorganisaties - die al snel meer dan 50 personen op de payroll hebben - geen personeelsvertegenwoordiging. Bij de grote uitzendorganisaties, waar wel een OR is, zijn flexkrachten in die raad vaak niet of slecht vertegenwoordigd.”

 

Achtergesteld

OR-lid Erik Jan Schuringa heeft zich om die reden verkiesbaar gesteld: “Ik was eigenlijk van plan om me verkiesbaar te stellen voor de OR van het bedrijf waar ik nu gedetacheerd ben, maar toen ik hoorde dat er een ondernemingsraad bij Meurs & Molijn opgericht werd, vond ik dat veel spannender omdat het een hele nieuwe OR is. Bovendien kan ik me hier hardmaken voor een doelgroep die vaak wordt achtergesteld. Dat was voor mij de belangrijkste reden om me aan te melden.”

 

Interne krachten

Molijn: “We vinden het geweldig dat zoveel flexkrachten zich kandidaat hebben gesteld. Dat er geen interne medewerkers bijzitten, heeft er wellicht mee te maken dat we als klein team al korte en open communicatielijnen hebben. Toch zou het mooi zijn als een interne kracht zich aanmeldt voor de vacature die nog openstaat, zodat ook deze groep vertegenwoordigd is."

 

Rechten flexkrachten

Voor Molijn, die zichzelf 'duurzaam detacheerder' noemt, is deze OR een logische stap. "Ik maak me sterk voor de rechten van flexkrachten. We waren de eerste die de verplichte wachtdag bij ziekte afschaften. We bieden uitgebreide mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling, om onze flexkrachten inzetbaar te houden op de arbeidsmarkt. Omdat ik mijn externe krachten niet dagelijks zie, vind ik het belangrijk een OR te hebben. Zo kan ik horen wat er bij hen speelt en waar ze behoefte aan hebben. Juist voor een detacheringsbureau is een OR dus belangrijk. Ik ben verheugd dat we hiermee wederom een stapje naar voren zetten, maar we zijn er nog niet.” Eerder dit jaar schreef Molijn Flex verdient beter!, een manifest voor een eerlijke flexbranche. En samen met de SER, MVO Nederland en andere uitzendorganisaties organiseert het bedrijf in januari een dialoogbijeenkomst om de sector te verduurzamen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.