Logo
  • Nieuws
  • 12 maart 2012
  • mr. Simone van Susteren, JAN© Arbeidsjuristen

Cao verplicht op arbeidsovereenkomst?

Kan een cao ook stilzwijgend verplicht van toepassing worden op een arbeidsovereenkomst? En als een werknemer structureel meer uren werkt dan volgens de cao wordt voorgeschreven, hoe moeten deze extra uren dan worden uitbetaald? Als overuren met toeslag?

Beeld Cao verplicht op arbeidsovereenkomst?

De werknemer is van 23 oktober tot 1 juli 2009 bij de werkgever in dienst geweest voor 41 uur per week. Nadat de arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische redenen is opgezegd, stelt de werknemer een loonvordering tegen zijn werkgever op grond van de cao Wonen.

 

Cao-partij

De werkgever beroept zich er op dat de cao niet gedurende de gehele periode van toepassing is. Maar ondanks dat de werkgever niet aangesloten is bij een cao-partij, de cao niet de gehele periode algemeen verbindend verklaard is en er evenmin een schriftelijke arbeidsovereenkomst was waarin de cao van toepassing is verklaard, is het Hof van mening dat de cao wel van toepassing is. En wel voor de gehele duur van de arbeidsovereenkomst, ook buiten de ‘avv’-perioden.  Uit eerdere briefwisseling tussen partijen bleek dat de werkgever (stilzwijgend) de cao al toepaste in de praktijk.

 

Overurentoeslag

De door de werknemer ingestelde loonvordering ziet op betaling van de in de cao opgenomen overurentoeslag, nu de werknemer wekelijks 4 uur meer werkte dan in de cao als fulltime is opgenomen, namelijk 37 uur per week. De werkgever vindt dit onterecht nu de werknemer een salaris ontvangt boven de maximum cao-salarisschaal ter compensatie van de 4 extra gewerkte uren per week. Tevens bepaalt de cao dat medewerkers die boven cao betaalt krijgen, geen aanspraak hebben op uitbetaling van overuren.

 

Overwerk

Het Hof is van oordeel dat nu er sprake is van structureel overeengekomen meer-uren en de cao een minimumgarantie biedt, er geen sprake is van overwerk en dat de werknemer geen aanspraak kan maken op uitbetaling van overuren conform de cao. Volgens het Hof brengt een redelijke uitleg van de arbeidsovereenkomst mee dat de werkgever 41/37ste verschuldigd is aan loon van het geldende cao-schaalmaximum. Als de werkgever over enige maand meer aan loon betaald heeft, geldt dat hogere bedrag als het over die maand verschuldigde loon.

 

Gerechtshof Leeuwarden, 21 februari 2012, LJN: BV6408

 

Tip 1: Een niet verplicht van toepassing zijnde cao, kan alsnog van toepassing worden op een arbeidsovereenkomst indien aangetoond kan worden dat de cao in de praktijk stilzwijgend door de werkgever wordt toegepast. Het is geen vereiste dat een cao schriftelijk van toepassing wordt verklaard.

 

Tip 2: Volgens het Hof moet het structureel meer uren werken niet worden aangemerkt als overwerk. Het uitbetalen van deze meeruren als overuren volgens de cao, is niet van toepassing.  

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.