Logo
  • Nieuws
  • 6 november 2013
  • Michelle Hollenberg

Bent u wel eens verliefd op een collega?

Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers (52 procent) is wel eens verliefd geweest op een collega. Een kwart van de ondervraagden geeft aan dit te hebben opgebiecht, zo blijkt uit onderzoek van vacaturesite Jobbird.com. 25 Procent van de verliefde werknemers geeft aan de liefde nooit te hebben verklaard.

Verliefdheid onder collega’s op de werkvloer wordt over het algemeen goedgekeurd, zo blijkt uit eerder onderzoek van uitzendbureau Unique. Een relatie tussen een baas en een ondergeschikte bleek echter niet gepast te zijn. Kritische noten zijn dat verliefdheid kan afleiden van de dagelijkse werkzaamheden.

No go

Daarnaast is verliefdheid op de werkvloer niet bevorderlijk voor de collegialiteit. Collega’s kijken uit naar de pauze om elkaar weer te zien, in plaats van gezellig te lunchen met collega’s. Daarbij is het risico aanwezig dat de relatie stuk loopt met alle gevolgen van dien. Zo zullen er tijdens werktijd ongemakkelijke en pijnlijke situaties ontstaan.

Tip

Een tip om relaties op de werkvloer in goede banen te leiden is dat werkgevers of leidinggevenden een gedragscode voor relaties op het werk kunnen invoeren. Een dergelijke gedragscode kan inhouden dat betrokken werknemers hun relatie in een vroeg stadium melden, zodat er maatregelen getroffen kunnen worden om de werksfeer niet te verstoren.

Dat kan betekenen dat met beide collega’s wordt afgesproken dat ze niet in teveel projecten samenwerken. Indien dit wel gebeurt, kan het ten koste gaan van het teamwerk en de productiviteit.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.