5 tips om discriminatie bij werving te voorkomen
Hoe kun je voorkomen dat tijdens het wervings- en selectieproces onbewuste vooroordelen het sollicitatieproces beïnvloeden? Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de aftrap gegeven voor een nieuwe Rijksoverheidcampagne tegen discriminatie tijdens het sollicitatieproces. 5 tips om discriminatie bij werving- en selectie te voorkomen.
- Vermijd onbedoelde drempels in de vacaturetekst
Denk goed na over de functie-eisen.
1. Is bijvoorbeeld perfecte beheersing van de Nederlandse taal per se noodzakelijk?
2. Kijk kritisch naar de samenstelling van het team, en bedenk wie met welke competenties de groep diverser zou kunnen maken.
3. Vermeld het als er een mogelijkheid tot flexibel en/of in deeltijd werken is.
4. Voorkom dat het gebruikte beeldmateriaal een bepaald beeld van je organisatie uitstraalt waardoor potentieel talent niet solliciteert.
5. Het is beter om bepaalde termen te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld de term ‘juniorfunctie’ in plaats van ‘junior’.
- Werf via open wervingskanalen buiten je bekende netwerk
Door het informeel via je netwerk en contacten uitzetten van vacatures gaat veel talent aan je voorbij. Maak daarom gebruik van open wervingskanalen zoals LinkedIn. Of advertenties in week-, dag- of (vak)tijdschriften die door de doelgroep gelezen worden.
- Neem minstens 30 minuten de tijd voor een sollicitatiegesprek
De eerste indruk bepaalt voor een groot gedeelte of je een sollicitant zult aannemen. Dat klopt lang niet altijd met hoe iemand daadwerkelijk is. Door de tijd te nemen bij sollicitatiegesprekken worden onbewuste vooroordelen voorkomen. Een goed gesprek duurt zeker 30 minuten. Houd ook rekening met mogelijk onbewuste associaties. Zo kan een bescheiden en formele opstelling in een sollicitatieprocedure cultuurgebonden zijn en zegt het niets over de competenties van een sollicitant.
- Gebruik objectieve criteria voor de brievenselectie en het sollicitatiegesprek
Stel vooraf vast welke harde kwaliteiten (opleiding en ervaring) en competenties van belang zijn. Gebruik een vast format voor de beoordeling van de gevraagde kwaliteiten, zodat iedere sollicitant op dezelfde wijze wordt beoordeeld. Vermijd ook het stellen van persoonlijke vragen die niet relevant zijn voor de werving.
- Beoordeel sollicitaties met meerdere mensen
Laat de brievenselectie door minstens twee mensen, onafhankelijk van elkaar, uitvoeren. Stel indien mogelijk een sollicitatiecommissie in, een divers samengesteld team naar geslacht, leeftijd, afkomst etc. Maak vervolgens ieder afzonderlijk een beoordeling van de sollicitant op, in een eigen beoordelingsformat of door eigen aantekeningen te maken. Bespreek de beoordeling pas na afloop van het sollicitatiegesprek met elkaar. Dit leidt tot een beoordeling vanuit verschillende perspectieven.