Logo
  • Nieuws
  • 28 december 2015
  • Lianne Bouman

Loonbeslag: digitaal register op 1 januari 2016 in werking

Met de invoering van het Digitaal Beslagregister (DBR) op 1 januari 2106 wordt het beslagvrij inkomen van mensen met schulden beter beschermd. Daarnaast waarborgt het register dat onnodige gerechtelijke procedures en beslagen worden voorkomen.

Beeld Loonbeslag: digitaal register op 1 januari 2016 in werking

Met de komst van het register zijn gerechtsdeurwaarders verplicht alle loonbeslagen en ook inkomsten uit uitkering en toeslagen te registreren in dit register, zodat gerechtsdeurwaarders landelijk inzicht krijgen in alle gelegde beslagen op inkomsten. Deurwaarders zijn vanaf 1 januari 2016 verplicht een beslaglegging vast te leggen in het register.

Doel beslagregister:
• voorkomen dat de schuldeiser, in onwetendheid omtrent de beslagpositie van de schuldenaar, proces- en/of executiekosten maakt, althans die kosten zoveel mogelijk te beperken;
• bevorderen dat de beslagvrije voet van de schuldenaar op de juiste wijze wordt vastgesteld en toegepast.

Procedure

Het raadplegen om te zien of andere deurwaarders al beslag hebben gelegd moeten deurwaarders aan het begin van het proces doen, na dagvaarding, en aan het eind, voordat daadwerkelijk beslag wordt gelegd, om er zeker van te zijn dat er ondertussen niets is veranderd. Het register moet voorkomen dat een beslaglegging het inkomen van een schuldenaar onder de beslagvrije voet duwt. Dat inkomen heeft iemand nodig om in zijn levensonderhoud te kunnen blijven voorzien. Daarnaast zorgt het ervoor dat onnodige gerechtelijke procedures en beslagen op inkomsten worden voorkomen als betaling daarvan niet mogelijk lijkt te zijn.

Jaarlijks wordt er ongeveer 330.000 keer beslag op inkomsten gelegd, blijkt uit gegevens van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Tegelijkertijd wijst onderzoek uit dat mensen bij wie meerdere beslagen op de inkomsten zijn gelegd vaker in de problemen komen. In het DBR wordt ook de hoogte van de beslagvrije voet ingeschreven.

Vooralsnog zijn alleen gerechtsdeurwaarders verplicht het register te raadplegen. Instanties als de Belastingdienst, UWV, SVB (Sociale Verzekeringsbank) en het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) zijn nog niet aangesloten. Als UWV een vordering op de bijstandsuitkering verrekent en het CvZ een boetepremie uitdeelt, blijft dit buiten het register.

Let op

Alle vóór 1 januari 2016 gelegde lopende beslagen die voldoen aan het criterium worden zo spoedig mogelijk in het DBR geregistreerd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.