Waarom we dik worden op kantoor
Veel zitten, autorijden, lunchen met collega’s, werkstress, laat werken. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat we niet door één, maar door meerdere redenen dik(ker) worden op kantoor.
Nederlanders zitten minimaal 7 uur lang op kantoor. “Bij teveel zitten, gebruik je je spieren nauwelijks en negeer je vooral je beenspieren, de grootste spieren van je lichaam. Hierdoor wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen en daardoor heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes,” zo zegt ‘zitexpert’ Hidde van der Ploeg, senior onderzoeker bij de afdeling Sociale Geneeskunde en EMGO Instituut van het VU medisch centrum.
Nederlandse werknemers zijn doordeweeks gemiddeld 46,5 minuten onderweg naar hun werk. Het zitten in de auto, de frustraties en files zorgen voor een hogere bloeddruk en cholesterolgehalte waar we dikker van worden. Er werd gekeken of het reizen met de fiets of lopen naar werk zou zorgen voor een gezondere routine in het reizen naar werk, maar zo blijkt dat zelfs reizen met de trein zorgt voor een positief effect op het terugdringen van obesitas. Zo blijkt uit een recent Brits onderzoek, gepubliceerd in BMJ.
Eetgewoonten van collega’s overnemen
Werknemers die regelmatig met hun collega’s lunchen, lopen een grote kans hun slechte of zelfs goede eetgewoonten over te nemen. Als je collega’s kiezen voor een vette snack, pak je ook minder snel de gezondere variant uit de kast. Zo bleek uit een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd in de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Ook blijkt uit onderzoek van Georgia State University dat werknemers die in een groep van zeven of meer mensen eten, meer eten dan dat ze gewoonlijk zouden doen.
Eten door stress
Werknemers die zijn gestrest door een lastige opdracht, hinderlijke collega’s of vervelende baas zijn sneller geneigd een ongezonde zoetigheid te eten. “In onze mond zitten stress geactiveerde hormonen. Vooral de zoete smaak wordt door stress beïnvloed.” Aldus hoofdonderzoeker Rockwell Parker van Monell Chemical Senses.
Tot laat werken = vet snacken
Werknemers die lang doorwerken en dan laat naar bed gaan eten meer vet voedsel. Er werden 18 dagen lang, 225 gezonde slanke mensen, in de leeftijd van 22 tot 50 jaar onderzocht. Degenen die ’s nachts van vier tot acht sliepen gedurende vijf dagen op rij kwamen meer aan dan degenen die van 10 uur ’s avonds tot 8 uur ’s ochtends sliepen. Niet alleen door het slaapgebrek, maar ook door het meer vet eten in de late uren. Zo blijkt uit onderzoek van de Penn University.
Ook werknemers die vaak op zakenreis gaan hebben een groter risico op obesitas en andere gezondheidsrisico’s zoals een hogere bloeddruk. De grootste redenen zijn minder slaap, meer alcohol, meer stress en omringd zijn door een ongezond aanbod aan eten. Zo concludeerden onderzoekers van de Columbia University.