Vettaks en ongezond voedsel hoger leggen, werkt dat?
Diverse werkgevers proberen werknemers gezonder te laten eten. De NS-top wil bijvoorbeeld hogere prijzen voor ongezond voedsel vragen. Bij Google pakken ze het weer anders aan, daar leggen ze de M&M’s hoger zodat men er meer moeite voor moet doen. Wat kan en mag je als werkgever?
Kun je werknemers verplichten gezond voedsel te eten? Heel lastig om hierover iets vast te leggen in een cao dat zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van Universiteit van Amsterdam in gesprek met BNR. “De pauze valt onder vrije tijd. Je kunt niet opnemen dat je geen kroket mag eten in je vrije tijd.”
Eerst Arbo
Paul Rosenmöller, voorzitter Gezond Gewicht, wilde het laten vastleggen in de cao. Maar dat kreeg hij niet voor elkaar. “Vakbonden geven aan dat je als bedrijf eerst maar eens de Arbo-regels op orde moet hebben, zoals frisse lucht. En wat je privé doet gaat je gewoon niets aan,” aldus BNR-verslaggever Elke van Boxmeer.
Onproductief
Wat levert het eigenlijk op? Gedetailleerde cijfers zijn er niet, maar dat ongezond voedsel ervoor zorgt dat je onproductief bent is zeker. “Je krijgt na het eten van bijvoorbeeld een snicker een suikerpiek en daarna val je in een dip. Dat is het moment dat je minder productief bent en dan heb je ook de kans om de meeste fouten te maken,” aldus voedingsdeskundige en organisatieadviseur Katrien Beersen van Enerjoy.
Tips voor kantine-aanbod
Kantine-aanbod mogen medewerkers wel zelf bepalen. Als voorbeeld geeft Van Boxmeer hoe Google hier mee om gaat. Daar liggen de M&M's in de kantine in een hoog rek. En dat werkt, binnen een week verkochten ze 9 procent minder M&M’s. Verder zorgen ze dat mensen minder eten door kleinere borden aan te bieden waardoor men minder opschept. En ook kleurlabels – rood voor minder gezonde producten, groen voor gezonde – helpen de werknemers een bewustere keuze te maken.