Logo
  • Nieuws
  • 22 september 2011
  • Mariel Hovemann

3 x per week 20 min sporten levert 1 miljard op

De BV Nederland kan 380 tot 930 miljoen euro per jaar verdienen als meer medewerkers gaan sporten en bewegen. Als alle werknemers de fitnorm halen, dus drie keer per week 20 minuten sporten, levert dat bijna 1 miljard op zo blijkt uit onderzoek van TNO en PwC. Het tegenovergestelde is ook het geval: te weinig bewegen is een concreet arbeidsrisico en levert meer verzuim op. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en het Diabetes Fonds roepen daarom werkgevers, overheid en politiek op om nu in beweging te komen.

Beeld 3 x per week 20 min sporten levert 1 miljard op

Nederland moet 18 miljard bezuinigen. Een somber vooruitzicht. Niet voor minister Henk  Kamp, als het aan het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en het Diabetes Fonds ligt. Zij hebben de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een onderzoek aangeboden dat bewijst dat investeren in sport en bewegen op de werkvloer echt loont.

 

Actieplan Gezond Bedrijf

“Wat ons betreft een inkopper voor overheidsbeleid: zeker gezien de geplande verhoging van de pensioenleeftijd is dit een ijzersterk argument voor duurzame inzetbaarheid van werknemers in een vergrijzende en krapper wordende arbeidsmarkt,” aldus Clémence Ross en Sybilla Dekker namens respectievelijk het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen en het Diabetes Fonds.  Minister Kamp scoort graag met deze voorzet, gaf hij aan: “Dit past precies in het Actieplan Gezond Bedrijf dat we samen met VWS voorbereiden.  Drie keer per week twintig minuten sporten: dat is realistisch. Als de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat, moeten we langer gezond blijven doorwerken. In de beroepsopleidingen moeten we  al aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid. En fit blijven is ook voor jezelf en voor je omgeving goed.”

 

Vitaliteitspakket

Beide organisaties hebben samen opdracht gegeven voor het onderzoek, dat is uitgevoerd door TNO en PwC. Werknemers die voldoende bewegen, lopen minder risico op chronische ziekten en melden zich minder vaak ziek. Een zittend bestaan is daarentegen een ‘sluipmoordenaar’: wie weinig beweegt, verzuimt meer en vergroot zijn kans om diabetes of hart- en vaatziekten te krijgen. Niet voor niets heeft het ministerie van SZW momenteel een ‘vitaliteitspakket’ in voorbereiding, om dit onderwerp op de agenda te krijgen van werkgevers en werknemers. Ook minister Schippers van VWS heeft al in een nota opgenomen dat sport- en beweegmogelijkheden op en rond het werk moeten worden geïntensiveerd.

 

Vitaliteitscheck

NISB en Diabetes Fonds pleitten er bij minister Kamp voor om snel stappen te nemen om het bedrijfsleven over de streep te trekken. Die zei dat dit onderzoek een extra motivatie oplevert om een succes te maken van het Actieplan Gezond Bedrijf. “In mijn mooie Achterhoek ken ik Aviko als een goed voorbeeld: alle medewerkers krijgen een vitaliteitscheck. En na een tijdje wordt gekeken of de doelstellingen worden gehaald. Als het daar kan, kan het overal!”

 

Blessurerisico

Het stimuleren van bewegen levert het bedrijfsleven veel geld op, blijkt uit dit onderzoek. Dat intensief bewegen (lees: sporten) de meeste ‘winst’ oplevert is opmerkelijk omdat juist intensief bewegen gepaard gaat met een relatief hoog blessurerisico. Met een econometrisch model is berekend dat de baten hoger zijn omdat het hogere verzuim door sportblessures van sportende werknemers ruimschoots wordt gecompenseerd: sportende werknemers verzuimen gemiddeld minder dan hun niet-sportende collega’s.

 

Fitnorm

Als alle werknemers in Nederland flink bewegen dan levert dat de BV Nederland op jaarbasis een bedrag op van maximaal 930 miljoen euro, door minder verzuimkosten. Het is niet waarschijnlijk dat alle werknemers te porren zijn die fitnorm te halen. De onderzoekers hebben daarom ook een realistischer scenario doorgerekend.  Als het aantal werknemers dat flink gaat bewegen met een kwart toeneemt is de winst altijd nog 380 miljoen euro, blijkt uit modelberekeningen.

 

Traploopweek

NISB en Diabetes Fonds maken het de bedrijven gemakkelijk om hun goede voornemens meteen uit te voeren: volgende week is de vijfde landelijke Traploopweek, waarmee zij hun werknemers op een positieve, aansprekende manier kunnen stimuleren tot bewegen. Via www.traploopweek.nl kunnen zij leuke materialen en nuttige adviezen downloaden. Vorig jaar hielden meer dan 800 bedrijfslocaties met ruim 280.000 werknemers een eigen actie. Dit jaar is de Traploopweek van 26 tot en met 30 september.

 

Successen in de praktijk

In de brochure over het onderzoek zijn diverse succesvolle praktijkverhalen opgenomen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.