Wetsontwerp flexrecht, ontslag en WW naar Raad van State
Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft in een wetsontwerp aanpassingen uitgewerkt omtrent flexrecht, ontslagrecht en Werkloosheidswet. De voorstellen komen voort uit het sociaal akkoord dat in april dit jaar werd gesloten. Asscher stuurt het wetsontwerp met akkoord van het kabinet voor advies naar de Raad van State.
Om de huidige economische situatie te versterken neemt minister Asscher de volgende maatregelen:
1. De rechtspositie van flexwerkers wordt versterkt. Werknemers met tijdelijke contracten kunnen bijvoorbeeld na twee jaar aanspraak maken op een vaste aanstelling, in plaats van na drie jaar.
2. Er ontstaat een gelijke behandeling voor ontslag. Alle werknemers krijgen na een contract van minstens twee jaar recht op een vergoeding die benut kan worden voor omscholing naar ander werk.
3. De wettelijke maximale duur van de WW wordt vanaf 2016 geleidelijk teruggebracht naar twee jaar. Werkgevers en werknemers kunnen in cao’s afspraken maken over toevoegingen.
Positieve effecten
Minister Asscher treft bovenstaande maatregelen om het economische herstel op korte termijn te stimuleren. Door de positie van flexwerkers te versterken, zal het gat tussen flexwerkers en medewerkers verkleinen. Daarnaast ontstaat er meer zekerheid voor flexwerkers. Door het ontslagrecht eerlijker en eenvoudiger te maken, ontvangen alle werknemers een vergoeding. Zo is het voor medewerkers makkelijker om over te stappen naar een andere baan.
De minister wil de verbeteringen voor flexwerkers vanaf 1 januari 2015 invoeren. Asscher wil de veranderingen in ontslagrecht en WW, met oog op de huidige economische situatie, vanaf 1 januari 2016 in laten gaan. Werkgevers en werknemers hebben dan ook de tijd zich voor te bereiden.