Logo
  • Nieuws
  • 6 april 2011
  • Lianne Bouman

Sollicitant kan medische keuring weigeren

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil een aantal wijzigingen in de Wet op de medische keuringen (WMK) doorvoeren. De belangrijkste wijziging is een sollicitant het recht krijgt om medewerking aan de keuring te weigeren. Kamp heeft hierover advies gevraagd aan de Sociaal Economische Raad (SER).

Beeld Sollicitant kan medische keuring weigeren

De WMK bepaalt onder welke voorwaarden een keuring mag worden verricht en aan welke procedure en voorschriften de keuring moet voldoen. Het Besluit aanstellingskeuringen vult de WMK op een aantal punten aan, onder meer met de voorwaarde dat de werkgever er alles aan moet doen om de risico’s voor de gezondheid en de veiligheid bij de uitoefening van werkzaamheden in zijn bedrijf te verminderen.

 

De werkgever is verplicht om schriftelijk advies te vragen aan een gecertificeerde arbodienst/bedrijfsarts over het voornemen om een aanstellingskeuring te doen verrichten. De werkgever vraagt dan advies over de bijzondere eisen van medische geschiktheid voor een bepaalde functie, over het doel en de inhoud van de keuring, en over de rechtmatigheid van de keuring.

Klacht indienen

Als de aanstellingskeuring niet aan alle voorwaarden van de WMK voldoet, heeft de sollicitant nu het recht om medewerking aan de keuring te weigeren. Hij kan dan een klacht indienen bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA), die wordt ondergebracht bij de SER. Niet alleen sollicitanten, maar ook werkgevers en keuringsartsen kunnen een klacht indienen bij de CKA  indien zij van mening zijn dat een aanstellingskeuring niet voldoet aan de wettelijke bepalingen.

 

Ook kan een verzoek om advies over de uitvoering van de WMK en het Besluit aanstellingskeuringen worden ingediend bij de CKA. Deze commissie van onafhankelijke deskundigen valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van SZW.

Let op

U bent verplicht informatie te geven over de rechten van de sollicitant bij de keuring: het recht op herkeuring en het recht om een klacht over de aanstellingskeuring in te dienen bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA). De werkgever zelf mag aan de sollicitant overigens geen vragen stellen over de gezondheid of informatie inwinnen over ziekteverzuim in het verleden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.