Logo
  • Nieuws
  • 18 juni 2009
  • Gabor Mooij

Betere behandeling beroepszieken voorkomt schadeclaims

Werkgevers, bedrijfsartsen en ook werknemers zelf hebben veel te weinig aandacht voor beroepsziekten. Betere preventie en sociaal-medische begeleiding kan het aantal schadeclaims vanwege beroepsziekten fors terugdringen, blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van Amsterdam en Maastricht en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Beeld Betere behandeling beroepszieken voorkomt schadeclaims

Volgens de onderzoekers is de kwaliteit van de arbozorg bij de onderzochte bedrijven ver onder de maat. Zo was er geen aandacht voor beroepsziekten in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Daarnaast erkenden de bedrijfsleiding, bedrijfsartsen en collega’s het werkgerelateerde karakter van de klachten niet. De bedrijfsartsen werden door de bedrijfsleiding op afstand gehouden, toonden weinig initiatief of bleken niet deskundig genoeg. Meestal werden werknemers met werkgerelateerde klachten herplaatst in dezelfde slechte arbeidsomstandigheden. Hierdoor verergerden de gezondheidsklachten. De onderzoekers concluderen verder dat ook de behandelende medisch specialisten vaak geen raad weten met beroepsziekten.

 

Kinderschoenen

De behandeling van werkgerelateerde klachten staat volgens de onderzoekers in Nederland nog in de kinderschoenen. Vroege onderkenning en snel ingrijpen bij een beroepsziekte zijn dringend nodig. Dit voorkomt dat werknemers uiteindelijk vastlopen en zich niet goed behandeld voelen, wat weer tot schadeclaims leidt. Werknemers met een beroepsziekte willen volgens het onderzoek vooral sociaal-emotionele genoegdoening als ze een schadeclaim indienen tegen hun werkgever. Ze voelen zich slecht behandeld en zijn daarom kwaad.

 

Laagdrempelig

De onderzoekers vinden dat voor een tijdige aanpak van beroepsziekten een laagdrempelige toegang tot de bedrijfsarts nodig is. Daarbij moet de bedrijfsarts voldoende kijk hebben op beroepsziekten en deze bespreekbaar maken met de werkgever. Ook moeten bedrijfsartsen werknemers door kunnen verwijzen zonder op financiële barrières te stuiten.

 

Dossiers

De onderzoekers analyseerden bijna veertig beroepsziektedossiers waarin RSI-klachten en schildersziekte voorkwamen. Schildersziekte wordt gekenmerkt door ernstige zenuwaandoeningen en hersenschade als gevolg van het inademen van oplosmiddelen in verf. De onderzoekers vulden de analyse aan met interviews met zestien van de slachtoffers. Uit de dossiers blijkt dat de beroepsziekten niet alleen werden veroorzaakt door ongezond werk, maar ook door hoge werkdruk en slechte werkverhoudingen. Download het rapport ‘Leerzame schadeclaims’ hier.

 

Tip

U bent als werkgever verantwoordelijk voor het voorkomen van beroepsziekten, maar u mag ook wat van uw personeel verwachten. Benadruk dat veiligheidsvoorschriften en arbo-maatregelen opgevolgd moeten worden. Geef voorlichting over beroepsziekten en wat er allemaal mogelijk is om de risico's te beperken. Geef daarbij aan dat het belangrijk is dat ze ook zelf moeten zorgen dat ze goed op de hoogte blijven van de risico’s en de maatregelen om die risico’s te beperken. Zorg dat de risico’s voor beroepsziekten zijn opgenomen in uw RI&E.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.