Demotie niet langer taboe
Meer dan de helft van de bedrijven (59 procent) geeft aan dat demotie in de nabije toekomst (zeker) een onderwerp wordt binnen de organisatie. Voor 14 procent speelt het nu al. Dit is een van de uitkomsten van het nieuwste HRpraktijk Panel-onderzoek dat is gehouden onder ruim 500 P&O’ers.
De centrale vraag in de jongste peiling onder het HRpraktijk Panel was dan ook welke impact hebben trends zoals digitalisering en het afnemen van de hiërarchie in arbeidsrelaties op HR gehad? En hoe verwacht HR de komende jaren met deze trends om te gaan?
In het kader van de trend naar een pluriformere beroepsbevolking is in het onderzoek gevraagd naar de mogelijkheden van demotie. Van alle respondenten zegt 44 procent dat zijn organisatie zich nu al bezighoudt met het regelen van demotie of daar dit jaar nog mee begint. Maar hoe kom je af van het taboe dat nog altijd op demotie lijkt te rusten?
Bedrijfscultuur veranderen
Willem Raymakers, partner van RaymakersvanderBruggen denkt dat demotie met behoud van salaris zeker haalbaar is als organisaties dit maar heel zorgvuldig begeleiden. “Demotie stelt je in staat efficiënter met je capaciteiten om te gaan. Je hebt dan eerder de sterkste mensen op de juiste plekken. Struikelblokken zijn hier zowel de instelling van medewerkers zelf als de bedrijfscultuur. Mensen zijn bang hun status en aanzien te verliezen. Binnen de bedrijfscultuur moet demotie acceptabel worden. Typisch zo’n thema waarop HR initiatief zou moeten nemen en voor zou moeten vechten.”
Barbapappa-carrière
Ook Hans van der Heijden, hoofd Arbeidsvoorwaarden & Regelingen bij Rabobank Nederland ziet veel in demotie: “Met demotie kun je aanwezige ervaring in de organisatie vasthouden en medewerkers een kans op een nieuwe start geven. Maar demotie is emotie! We moeten leren dat een carrière niet altijd omhoog gaat, maar ook horizontaal of verticaal neerwaarts kan bewegen. Daar zijn goede voorbeelden van. Die moet je laten zien. Belangrijk is verder dat ook de beloning bij demotie geleidelijk wordt afgebouwd om een gevoel van onrechtvaardigheid bij de overige medewerkers te voorkomen.”
De meest opvallende uitkomsten uit het trendonderzoek en de mening hierover van Hans van der Heijden, Willem Raymakers, en Fons Simons, director Human Resource Services van PricewaterhouseCoopers kunt u lezen in het juni/juli-nummer van HRpraktijk Magazine.
Wilt u ook uw mening en ervaringen op P&O-gebied met vakgenoten delen? Meld u dan aan voor het HRpraktijk Panel via www.hrpraktijkpanel.nl
Meer weten over demotie versus promotie? Zie Handboek Belonen