Opzegverbod tijdens ziekte ook van toepassing bij situatieve arbeidsongeschiktheid
Een arbeidsongeschikte werkneemster wordt na weigering van mediation ontslagen. Zij verweert zich vervolgens in kort geding op het opzegverbod tijdens ziekte, vernietigt de opzegging en vordert loondoorbetaling. Maar wanneer is iemand ‘ziek’?
Een werkneemster is sinds november 2009 arbeidongeschikt. In oktober 2010 oordeelt de bedrijfsarts dat de ziekteverschijnselen flink zijn afgenomen, maar dat werkhervatting niet goed zou uitwerken op de gezondheid van werkneemster. Volgens de bedrijfsarts is geen sprake meer van medische beperkingen, maar wel van een situatie die werken niet wenselijk meer maakt.
Opzegging overeenkomst na weigering mediation
De werkgever heeft vervolgens mediation voorgesteld, maar de werkneemster heeft dit van de hand gewezen. Vervolgens wendt de werkgever zicht tot het UWV met het verzoek toestemming te verlenen om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Deze toestemming wordt verleend en de arbeidsovereenkomst wordt opgezegd. Vervolgens beroept de werkneemster zich in kort geding op het opzegverbod tijdens ziekte, vernietigt de opzegging en vordert loondoorbetaling.
De werkgever vindt dat er geen opzegverbod geldt, omdat de werknemer niet ziek is in de zin van artikel 7:629 BW. Subsidiair stelt hij dat de werkneemster geen beroep op het opzegverbod opkomt omdat zij zonder deugdelijke grond niet heeft meegewerkt aan haar re-integratie.
Situatieve arbeidsongeschiktheid
De kantonrechter oordeelt dat het opzegverbod bij ziekte wél van toepassing is. Onder het begrip ‘ziekte’ in de zin van het opzegverbod, valt volgens de rechter ook situatieve arbeidsongeschiktheid. Hij baseert zich hierbij op rechtspraak van de Centrale Raad van Beroep over het begrip ‘ziekte’ uit de Ziektewet. Verder overweegt de rechter dat aannemelijk is dat de werkneemster, zoals zij heeft aangevoerd, psychisch nog niet in staat was tot mediation. Zij had derhalve een deugdelijke grond om het mediationaanbod van de hand te wijzen. Nu niet aannemelijk is geworden dat de werkneemster haar re-integratieverplichtingen heeft geschonden, wordt de vordering van de werkneemster toegewezen
Rechtbank Zutphen 1 juni 2011, LJN: BR0259
Tip
In het algemeen wordt aangenomen dat het opzegverbod tijdens ziekte niet van toepassing is wanneer een arbeidsconflict niet leidt tot lichamelijke of psychische stoornissen die de werknemer verhinderen zijn arbeid te verrichten, omdat in dat geval geen sprake is van ziekte in de zin van artikel 7:629 BW. Volgens de kantonrechter Zutphen ligt dit anders indien aannemelijk is dat werkhervatting tot (hernieuwde) uitval wegens ziekte zal leiden.