Logo
  • Nieuws
  • 22 februari 2010
  • Manon Schuttrups

Flexibele werktijden zorgen voor veel voordelen

Mensen die zelf hun werktijden kunnen indelen, zijn over het algemeen gezonder: werknemers worden er fysiek en mentaal gezonder van én het is goed voor het gezinsleven. Dit komt doordat ze minder gestrest zijn en meer rust krijgen, aldus onderzoekers van het Wolfson Research Institute (Durman University).

Beeld Flexibele werktijden zorgen voor veel voordelen

Niet alleen is er meer rust binnen het gezinsleven, ook de bloeddruk, de geestelijke gezondheid en de slaappatronen van deze mensen zijn beter. De wetenschappers trokken hun conclusies na zo’n tien onderzoeken, met 16.000 respondenten, minutieus bestudeerd te hebben.

 

Gefixeerde werktijden

Een van de onderzoeken betrof uitsluitend politiemedewerkers. De ene helft van het team kreeg flexibele uren, de andere helft werkte volgens het oude schema. Na afloop van het experiment bleek de groep die hun eigen uren mochten bepalen er mentaal een stuk beter voor te staan dan hun collega’s. Overigens bleek dat niet het flexibele rooster zozeer een positief effect heeft, maar dat vooral gefixeerde werkuren een negatieve uitwerking op de gezondheid hebben. 

 

Flexibele werktijden

Binnen het kader van dit onderzoek vallen onder flexibele werktijden het inplannen van werkuren rondom schoolroosters van kinderen, thuiswerken, een gedeelde baan of het gelijkmatig verspreiden van werktijden over een jaar. Family Friendly Working stelde vorige maand vast dat eenderde van de jonge ouders die gestopt is met werken, dat doet uit gebrek aan een flexibel werkrooster.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.