Eén op tien medewerkers leidt aan slaaptekort
Chronisch slaaptekort is een groeiend probleem. Met verhoogde kans op diabetes, obesitas en depressies als gevolg, maar ook meer verkeersonveiligheid en hoger ziekteverzuim. “Slaap mag niet het sluitstuk worden van onze 24-uurseconomie,” aldus neurobioloog Peter Meerlo, onderzoeker bij het Centrum voor Gedrag en Neurowetenschappen in Groningen.
Gemiddeld heeft een mens 7 tot 9 uur slaap nodig. Ongeveer tien procent van de bevolking heeft last van (ernstige) slaapstoornissen, waaronder slapeloosheid, nog los van mensen die chronisch te laat naar bed gaan. Behalve de 24-uurseconomie, waarin velen continu beschikbaar zijn, worden stress, ongezonde leefstijlen en ook kunstlicht als boosdoeners gezien.
Slaapgebrek
Arbo Unie, de grootste arbodienst, deelt de groeiende zorg om het chronisch slaaptekort die de gezondheid van werknemers en hun productiviteit aantast. “Eén van de twee grootste redenen voor ziekteverzuim zijn psychische klachten. Vaak kampen mensen daarbij met slaapgebrek. ‘Ik kan de slaap niet vatten’, hoor je dan,” vertelt Jan van den Hoogen, arbeids- en organisatiedeskundige bij de Arbo Unie.
“We zagen ook in onderzoek naar leefgewoonten onder werknemers dat 15 procent van de mensen aangeeft thuis niet meer te kunnen ontspannen. De 24-uurs economie maakt hen via e-mail en smartphones continu beschikbaar. Mensen worden grenzeloos in hun werk, kunnen niet meer stoppen. Ook houden financiële problemen mensen steeds meer uit hun slaap.”
Presenteïsme
Overigens zegt ziekteverzuim - gemiddeld ruim vier procent voor de BV Nederland - niet alles, weet Van de Hoogen. “Een werknemer kan wel op zijn werk zijn, maar niet goed in zijn vel zitten, niet alert zijn en niet de prestaties leveren die nodig zijn. We noemen dat presenteïsme. Dat is voor de werkgever vaak minder goed herkenbaar. Het gevolg kan veel gemiste productiviteit zijn.”