Meer discriminatie vastgesteld
In 2011 heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vaker geoordeeld dat er sprake was van discriminatie. In 56 procent van haar oordelen constateerde de CGB verboden onderscheid (52 procent in 2010). Daarnaast blijkt dat discriminatie van vrouwen nog steeds actueel is.
In 2011 heeft de Commissie 221 oordelen uitgesproken. Dit is een stijging van 9 procent ten opzichte van 2010. De drie meest voorkomende discriminatiegronden van 2011 zijn: leeftijd (24 procent), geslacht (17 procent) en handicap/chronische ziekte (17 procent). In 56 procent van de uitgesproken oordelen constateerde de CGB verboden onderscheid op één of meerdere discriminatiegronden van de Algemene Wet Gelijke Behandeling. In 68 procent van deze zaken nam de discriminerende partij naar aanleiding van het oordeel maatregelen om de discriminatie ongedaan te maken of in de toekomst te voorkomen.
Geslacht
Discriminatie op grond van geslacht is nog steeds actueel, zo blijkt uit de jaarcijfers van 2011. De CGB ontvangt veel vragen en verzoeken van mensen die vanwege hun geslacht worden gediscrimineerd. Na leeftijdsdiscriminatie is dit dan ook de grootste discriminatiegrond van 2011. Om discriminatie van vrouwen op het werk extra onder de aandacht te brengen lanceerde de CGB in 2011 de campagne ‘Flauwekulexcuus’. Ook heeft de Commissie onderzoek gedaan naar ongelijke beloning in algemene ziekenhuizen. Hieruit blijkt dat in 43 procent van de onderzochte gevallen willekeurige beloningsmaatstaven werden gebruikt, die voor vrouwen veel vaker nadelig uitpakken dan voor mannen. Omdat veel van de oordelen over discriminatie op grond van geslacht gaan over zwangerschap (17 van de 38 oordelen in 2011), is de CGB in 2011 een onderzoek gestart naar discriminatie vanwege zwangerschap en jong moederschap op het werk. De resultaten van dit onderzoek zijn in het voorjaar van 2012 gepresenteerd.
Leeftijd
In 2011 gingen de meeste oordelen over leeftijdsdiscriminatie (24 procent). Het merendeel van de leeftijdsdiscriminatie gaat over werk; bij werving en selectie, aanstelling en beëindiging van de arbeidsrelatie. Uit de jaarcijfers blijkt dat de meeste mensen die in 2011 een verzoek over leeftijdsdiscriminatie indienden tussen de 50 en 69 jaar oud zijn.