Logo
  • Nieuws
  • 1 juli 2011
  • mr. Esther van den Bergh, AKD Advocaten

Weigering passende arbeid zonder redelijke grond

Op grond van de wet kan in een aantal gevallen het opzegverbod tijdens ziekte komen te vervallen. Bijvoorbeeld wanneer de arbeidsongeschikte werknemer weigert om passende werkzaamheden te verrichten. Indien het opzegverbod is komen te vervallen kan de werkgever na toestemming van het UWV WERKbedrijf de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig opzeggen.

Beeld Weigering passende arbeid zonder redelijke grond

In juli 2005 meldt de werknemer zich ziek met klachten aan haar armen, schouders en nek. De werkgever biedt de werknemer vervolgens aan om passende werkzaamheden te verrichten. Werknemer stelt dat zij niet in staat is om de passende werkzaamheden uit te voeren. Zij voert daartoe aan dat de bedrijfsarts heeft gesteld dat er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie en dat de klachten na de werkhervatting fors zijn toegenomen.

 

Weigering passende arbeid

De verzekeringarts van het UWV oordeelt echter dat de werknemer wel geschikt is om de passende werkzaamheden te verrichten. Vervolgens start de werkgever een ontslagprocedure bij het UWV WERKbedrijf om de arbeidsovereenkomst met de werknemer te beëindigen. Als reden voert de werkgever aan dat de werknemer weigert om passende werkzaamheden te verrichten. Het UWV WERKbedrijf besluit om de werkgever toestemming te geven om de arbeidsovereenkomst op te zeggen.

 

Opzegverbod tijdens ziekte

De werknemer start na de opzegging door de werkgever een procedure bij de kantonrechter en stelt zich onder andere op het standpunt dat de opzegging van de arbeidsovereenkomst nietig is wegens het opzegverbod tijdens ziekte.

De kantonrechter en het gerechtshof oordelen vervolgens conform het oordeel van een benoemde deskundige dat de werknemer is staat was om de werkzaamheden uit te voeren. Voorts stelt het gerechtshof dat er geen valide redenen waren om de werkzaamheden niet uit te voeren.

 

Opzegging rechtsgeldig

Het oordeel van de deskundige weegt in deze zaak zwaarder dan het oordeel van de bedrijfsarts, aldus het gerechtshof. Dit heeft tot gevolg dat het opzegverbod tijdens ziekte is komen te vervallen. Derhalve heeft de werkgever de arbeidsovereenkomst met de werknemer rechtsgeldig kunnen opzeggen en is de opzegging door de werkgever niet nietig. De vorderingen van de werknemer worden dan ook door het gerechtshof afgewezen.

 

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 6 oktober 2009, LJN BQ4330

 

Tip

Op grond van de wet kan in een aantal gevallen het opzegverbod tijdens ziekte komen te vervallen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.