'Laat cao in sector ook voor uitzendkrachten gelden'
Vooral in de sectoren schoonmaak, vleesverwerking, post, bouw, uitzendbranche, supermarkten, onderwijs, taxi en huishoudelijk werk worden werknemers onderbetaald en bestaan onvrijwillige of langdurige flexibele arbeidsrelaties. Dat stelt de FNV in het kader van de internationale actiedag voor Gewoon goed werk op 7 oktober.
In Nederland verdienen 1,25 miljoen werknemers tien euro bruto per uur of minder. Dit zijn volgens de FNV tegenwoordig ook steeds vaker mensen met een middelbare opleiding. De groep laagbetaalden is de afgelopen dertig jaar verdubbeld. Een belangrijke groep die laagbetaald wordt zijn jongeren met een minimumjeugdloon. Volgens de vakbond is een lage betaling ook een belangrijke indicator voor het ontbreken van goede arbeidsvoorwaarden. De vakbeweging pleit dan ook voor ‘gelijk loon voor gelijk werk’, en wil bijvoorbeeld dat de cao van een sector ook voor uitzendkrachten geldt.
Malafide uitzendbureaus
Naar schatting zijn er tussen de 5.000 en 6.000 malafide uitzendbureaus die samen meer dan 115.000 personen bemiddelen (cijfers SNCU). Dit zijn vooral Oosteuropeanen. Belangrijkste probleem is onderbetaling en het ontbreken van sociale voorzieningen, vooral in de sectoren land- en tuinbouw, schoonmaak, bouw.
Flexwerkers
Globaal telt Nederland volgens cijfers van de FNV 1,9 miljoen flexwerkers. Een grote groep hiervan is volgens de vakbond onvrijwillig flexibel. Het gaat dan vooral om mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt. Om deze groep mensen te beschermen wil de FNV dat bedrijven flexwerk beperken tot ‘ziek en piek’. Als ‘r bijvoorbeeld voor negen maanden per jaar werk is, dan zouden werknemers een gewoon contract moeten krijgen.