Logo
  • Nieuws
  • 20 maart 2009
  • Lianne Bouman

Gevolgen uitspraak over Turkse dienstverleners nog onduidelijk

Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat Turkse dienstverleners en zelfstandigen die in Duitsland willen werken geen visum nodig hebben. Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak voor Nederland en hoe reageert de Tweede Kamer hierop?

Beeld Gevolgen uitspraak over Turkse dienstverleners nog onduidelijk

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van SZW beantwoordde vragen over de uitspraak van het Hof als volgt: ‘Dat is onderwerp van onderzoek. Alleen als in 1973 in Nederland een visumplicht gold voor Turkse dienstverleners, mag Nederland die plicht ook nu nog opleggen.’ Tot hierover duidelijkheid is, blijft de visumplicht bestaan.

 

Vlaggen

Het kabinet sluit volgens Verdonk de ogen voor misbruik. De vlaggen zijn al uit in Turkije, meent De Krom (VVD). Dijsselbloem (PvdA) is juist gerustgesteld door de antwoorden van het kabinet. Daaruit maakt hij op dat eventuele vrijstelling van de visumplicht alleen voor Turkse dienstverleners geldt, niet voor werknemers in loondienst. Minister Hirsch Balin van Justitie voegde toe: ‘Na drie maanden zonder visum in Nederland, moeten Turkse dienstverleners gewoon een verblijfsvergunning aanvragen.’

 

Concurrentie

Sietse Fritsma (PVV) vreest dat kappers, chauffeurs en schoonmakers straks ongelimiteerde concurrentie van Turken hebben, maar volgens Hirsch Ballin is er van een ongecontroleerde instroom geen sprake. De gewone eisen qua toelating en vestiging blijven bestaan. Van Toorenburg (CDA) en De Wit (SP) noemen de discussie ‘ontijdig’ en ‘theoretisch’ zolang de gevolgen van de uitspraak van het Hof nog niet duidelijk zijn.

 

Let op

De regels voor het laten werken van vreemdelingen in Nederland, zijn vastgelegd in de Wet arbeid vreemdelingen (WAV). Een werkgever, die een vreemdeling in Nederland wil laten werken, heeft in principe een tewerkstellingsvergunning nodig. De WAV bepaalt in welke gevallen de vergunning verplicht is en wat de uitzonderingsgevallen zijn. Bij illegale tewerkstelling loopt de werkgever het risico een WAV-boete opgelegd te krijgen. Per overtreding kan die oplopen tot een bedrag van 11 duizend euro per persoon.

 

Tip

In het buitenland wonende personen, die privé of via hun eigen vennootschap hun diensten aanbieden aan in Nederland gevestigde opdrachtgevers, kunnen een verklaring arbeidsrelatie aanvragen bij de Belastingdienst/Particulieren/Ondernemingen Buitenland in Heerlen. Door deze verklaring wordt de relatie tussen de dienstverlener en de opdrachtgever niet als een dienstbetrekking beschouwd. De opdrachtgever hoeft dan geen inhoudingen van loonheffingen te verrichten en loopt daardoor ook geen risico's dat hij met naheffing van loonheffingen voor deze personen geconfronteerd wordt.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.