Logo
  • Achtergrond
  • 18 september 2024
  • Redactie HR Praktijk

Ontslag tijdens proeftijd: adder onder het gras voor werkgevers publieke sector

Tijdens de proeftijd is het makkelijker om iemand te ontslaan. Voor overheidswerkgevers kan het echter duur uitpakken zo legt advocaat Martijn Steuten uit.

Beeld Ontslag tijdens proeftijd: adder onder het gras voor werkgevers publieke sector

Sinds 1 januari 2020 kan de overheidswerkgever gebruik maken van de mogelijkheid tot opzegging tijdens de proeftijd met onmiddellijke ingang, indien opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Deze proeftijd uit artikel 7:652 BW is een andere dan de ‘proeftijd’ zoals die nu wel bekend staat als ‘aanstelling voor bepaalde tijd bij wijze van proef’ zo schrijft Steuten in zijn column Ontslag tijdens de proeftijd. Wat zijn de regels? op het platform Binnenlands Bestuur.

UWV kan werkloosheidsuitkering op overheidswerkgever verhalen

Onmiddellijke ingang

Het proeftijdbeding in de arbeidsovereenkomst houdt in dat overheidswerkgever en ambtenaar bevoegd zijn de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen zolang de proeftijd niet is verstreken. Als het initiatief bij de werkgever ligt dan kan dat zonder schriftelijk instemming van de werknemer, zonder dat de werkgever het ontslag vooraf hoeft te laten toetsen aan de hand van de vraag of er een redelijke grond voor opzegging is en zonder last te hebben van de meeste opzegverboden.

Adder onder het gras

Er zit echter wel een adder onder het gras aldus Steuten: ‘Als de werkgever opzegt zonder dat de werknemer daarvan een hard verwijt te maken valt, is er een grote kans dat de betreffende medewerker zich met succes tot UWV kan wenden voor een uitkering op grond van de Werkloosheidswet. UWV zal vervolgens een toegekende werkloosheidsuitkering kunnen verhalen op de overheidswerkgever als eigenrisicodrager in de zin van de Werkloosheidswet. De Wnra verandert immers niets aan het eigenrisicodragerschap voor de WW.’

Kosten kunnen hoog oplopen

Waar de werkgever in het bedrijfsleven vrijwel zonder kosten tijdens de proeftijd ontslag kan verlenen, kan de rekening voor de overheidswerkgever die ontslag verleent tijdens de proeftijd dus hoog oplopen.

Einde van rechtswege

Deze mogelijke WW-kosten van een proeftijdontslag kunnen er volgens Steuten voor pleiten om niet door een arbeidsovereenkomst met een proeftijd elkaar in de praktijk op waarde te leren schatten, maar door een derde partij in te schakelen zoals een uitzendbureau of een payrollbedrijf.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.