Logo
  • Nieuws
  • 1 december 2022

Ziekteverzuim piekt - Zo herken en verminder je stress en voorkom je uitval

Het ziekteverzuim stijgt dit jaar voor het eerst in 20 jaar tot boven de 5 procent, vooral als gevolg van aan werkgerelateerde psychische klachten. Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Teveel stress met ziekteverzuim als gevolg is een groot probleem, aldus NN Christiaan Vinkers, klinisch hoogleraar Stress en Veerkracht – Amsterdam UMC. "Ik zie dat stresssignalen te laat opgepakt worden. Er is vaak onvoldoende samenwerking tussen werknemer en werkgever."

Beeld Ziekteverzuim piekt - Zo herken en verminder je stress en voorkom je uitval

Hoe kun je in een vroeg stadium zien of mensen met stressklachten rondlopen? Volgens Vinkers moet je alert zijn op de volgende signalen:

  • Lichamelijke klachten, zoals rugpijn en vermoeidheid.
  • Gedragsveranderingen, zoals zich terugtrekken en een kort lontje hebben.
  • Cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid, besluiteloosheid en concentratieproblemen.
  • Negatieve gevoelens en gedachten.
  • Regelmatig kortdurende ziekmeldingen.

Financiële problemen

Wees extra alert als er veel verandert in het bedrijf of de organisatie en wees alert op financiële problemen. Opmerkelijk is dat financiële stress een taboe op de werkvloer lijkt. Van de werknemers met geldzorgen, bespreekt volgens het trendrapport van NN driekwart het niet met de werkgever. Terwijl er, met de stijgende kosten, wel de wens is om hierover te praten, vooral bij werknemers onder 35 jaar. Het Nibud biedt een stappenplan om schuldenvrij te worden; de werkgever kan de werknemer aan de hand hiervan helpen. 

Maatregelen

Herken je een of meerdere signalen? Kom dan in actie, zodat je stress kunt verminderen en uitval voorkomt. Enkele maatregelen: 

  • Neem wettelijke preventiemaatregelen zoals een risico inventarisatie & evaluatie (RI&E), preventiemedewerker, preventief medisch onderzoek (PMO) of periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO).
  • Maak werkstress bespreekbaar. Zeer belangrijk, aldus een woordvoerder van NN: "De werkgever denkt vaak dat hij de mentale gezondheid met zijn werknemers bespreekt. Werknemers ervaren dit veel minder. Dus de werkgever moet echt beter het gesprek aangaan."
  • Werk continu aan duurzame inzetbaarheid. Zorg voor individuele aandacht en geef je werknemer ruimte voor werkzaamheden waar je werknemer energie van krijgt. Stimuleer sport en bewegen. Bied bijvoorbeeld ook mindfulness of yoga aan. Stimuleer een gezonde leefstijl. 

Meer informatie: Trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid November 2022 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.