Hoe stimuleer je dat medewerkers praten over hoe ze in hun vel zitten?
Vaak voelen mensen zich niet vrij om het te bespreken en moeten ze een drempel over. Wendy Hoondert, HR-adviseur bij Stichting De Waarden, een groep van scholen in het basisonderwijs, heeft de afgelopen tijd veel werk verzet om vooral mentaal verzuim aan te pakken. Een van de methodes die ze daarbij inzet is het Huis van Werkvermogen.
In 2018 heeft ze bijvoorbeeld naar aanleiding van de uitslag van de WerkVermogensMonitor, een tool om het werkvermogen te meten, de gesprekscyclus onder de loep genomen. Wendy: “Tot 2018 was deze cyclus vooral beoordelend. We hebben daar een GROW-gesprek van gemaakt. En GROW staat dan voor ‘GRoei en OntWikkeling’. We hebben voor de leidinggevende een vragenlijst toegevoegd met vragen over het werkvermogen van de medewerker. Dit zijn allerlei open vragen zodat de medewerker zich uitgenodigd voelt om aan te geven hoe hij in zijn vel zit. Samen met de leidinggevende kan hij of zij dan kijken wat te doen mocht het niet zo goed gaan.”
Ook in 2020 hebben ze weer een WerkVermogensMonitor uit laten voeren. Wendy: “In het onderzoek worden onder meer vragen gesteld over slapen. Van de uitslag schrok ik best wel. Uit de benchmark komt dat gemiddeld 80 procent aangeeft voldoende te kunnen slapen. Heel veel schoolteams zaten daar echter ver onder. Dat is wel een signaal. Ook de betrokkenheid bleek door te slaan. Ze nemen bijna de rol van de ouder over.”
Extra vragen over mentale druk
Naast het onderzoek naar werkvermogen houden ze per kwartaal ook een zogenaamde seizoensupdate. Wendy: “Alle medewerkers krijgen een vragenlijst met daarin drie korte vragen die vooral over plezier in je werk gaan. In juni 2020, toen de scholen weer opengingen en de druk toenam, is de vragenlijst uitgebreid met vragen die meer doorvragen op het mentale stuk. Er was een respons van 80 procent. Je ziet dus dat men dit fijn vindt.”
“Wat ik ook heb gemerkt is dat degenen die we door hebben gestuurd naar hun leidinggevende om het gesprek aan te gaan, dit als heel prettig hebben ervaren. De aandacht is heel belangrijk en heeft een positief effect gehad.”
Luister naar het gehele interview over Mentaal Verzuim met Wendy Hoondert in de HR Podcast
Lees hier meer over het Huis van Werkvermogen