Salarisongelijkheid: 59% van de mannen vindt dat vrouwen zelf wat kunnen doen
73 procent van de werkende Nederlanders vindt dat er in ons land sprake is van salarisongelijkheid tussen mannen en vrouwen met vergelijkbare banen. Wel hebben werkenden het idee dat salarisongelijkheid vaker bij anderen voorkomt dan op hun eigen werkplek.
Verder is 83 procent van de werkende Nederlanders van mening dat overheidsinstanties dit jaar het goede voorbeeld moeten geven om salarisongelijkheid ongedaan te maken. Dat zijn de uitkomsten uit het recente nationale onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder 1000 werkende Nederlanders.
Eigen organisatie
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat werkenden het idee hebben dat salarisongelijkheid vaker bij de buurman voor komt dan op hun eigen werkplek. Op de vraag of dat ook van toepassing is bij eigen collega’s geeft 41 procent van de Nederlanders een bevestigend antwoord. 42 procent van de werkenden vindt dat salarisongelijkheid niet aan de orde is bij hun eigen werkgever. Het vertrouwen in salarisgelijkheid tussen man en vrouw is het laagst in de bouw, en transport & logistiek sector in vergelijking met andere branches.
Kritisch kijken naar gelijkwaardige beloning
“In een welvarend land als Nederland is het zaak dat we snel werk maken van een gelijkwaardige beloning, ongeacht het geslacht. De recent gewonnen rechtzaak van de BBC-verslaggeefster in Engeland, die jarenlang minder werd betaald dan haar mannelijke collega in dezelfde functie, onderstreept maar weer dat dit niet past bij de normen en waarden van onze moderne samenleving. Zo aan het begin van dit nieuwe jaar zou ik elke werkgever willen oproepen om nog eens kritisch te kijken naar de mate van gelijkwaardige beloning binnen hun eigen organisatie”, vertelt Joke van der Velpen, Productmanager wet- en regelgeving bij Visma | Raet.