Functie:Advocaat
Organisatie:Lexence N.V. advocaten & notarissen
Anneke Nijk adviseert als advocaat werkgevers, statutair bestuurders en werknemers veelvuldig over uiteenlopende arbeidsrechtelijke onderwerpen, waaronder individueel en collectief ontslagrecht, medezeggenschap, overgang van onderneming en reorganisaties. Deze werkzaamheden vinden zowel op nationaal als internationaal niveau plaats.
Bijdragen
Blog
De Raad van State heeft forse kritiek gepubliceerd op het wetsvoorstel waardoor werkgevers een compensatie ontvangen voor de transitievergoeding die verschuldigd is bij ontslag van langdurig zieke werknemers. Gelet op deze kritiek en de kabinetsformatie is het onzeker of er een einde komt aan de praktijk waarbij werkgevers de transitievergoeding moeten dragen naast twee jaar loondoorbetaling en re-integratiekosten. Hoe hiermee om te gaan?
Blog
Het outsourcen van een finance-afdeling, het verplaatsen van productiefaciliteiten naar een lage lonen land of het uitbesteden van de boekhouding aan een externe partij. Door de verplaatsing van activiteiten buiten de organisatie wordt in veel gevallen afscheid genomen van eigen personeel.
Blog
Vanaf 1 januari 2014 kunt u als werkgever twaalf jaar financieel verantwoordelijk blijven voor een tijdelijke werknemer die zich na zijn eerste werkdag heeft ziek gemeld. Door de ‘Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters’ treedt een aantal maatregelen in werking met als doel om langdurig ziekteverzuim van vangnetters tegen te gaan en de instroom in de Wet WIA te verminderen. Eén van de maatregelen is de introductie van een gedifferentieerde WGA- en Ziektewetpremie voor flexwerkers bij middelgrote en grote ondernemingen.
Marc,
Dank voor je reactie.
Het is uiteraard correct dat er in het kader van uitbesteding van activiteiten sprake kan zijn van overgang van onderneming, waardoor het in beginsel niet nodig zal zijn om eigen personeel te ontslaan (de betrokken medewerkers gaan dan namelijk van rechtswege over naar de verkrijger). Het is alleen ook goed mogelijk dat de uitbesteding van activiteiten niet leidt tot overgang van onderneming, waardoor werkgevers in de praktijk vaak wel worden geconfronteerd met ontslag van eigen personeel. Er gelden namelijk strikte criteria voor de toepasselijkheid van overgang van onderneming, die per situatie - aan de hand van alle feiten en omstandigheden - moeten worden getoetst.
Overgang van onderneming kan dus in sommige gevallen inderdaad een rol spelen bij uitbesteding van activiteiten, maar het is mijn insteek met dit artikel om bewustwording te kweken voor de beperking die artikel 5 Ontslagregeling aanbrengt. Het is belangrijk om dit laatste altijd in ogenschouw te nemen wanneer een traject tot uitbesteding van activiteiten wordt ingezet.