Sociale Zekerheid is een behoorlijke kostenpost voor ondernemingen. Het behelst zo’n 20% bovenop de totale loonsom en in veel gevallen zelfs meer. Niks aan te doen denkt u? Dat is niet waar: deze kosten zijn voor een groot deel beïnvloedbaar.
Door de WGA-flex en WGA-vast een jaar later samen te voegen, betalen werkgevers in 2016 gemiddeld 30% meer premie aan het UWV dan nodig zou zijn. Dat stelt verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon op basis van berekeningen naar aanleiding van een brief van minister Asscher. Daarin vraagt hij de Tweede Kamer om uitstel voor de invoering van het hybride stelsel voor de WGA-flex. Werkgevers hebben tot 1 april de tijd om eigenrisicodrager te worden.
In 2015 kan de deelnemer aan een levensloopregeling gebruikmaken van de 80%-regeling. Na een jaar afwezigheid is de 80%-regeling bij opname van levenslooptegoed dit jaar ineens opnieuw van kracht.
De overheid heeft besloten dat de thuiszorg niet langer vanuit de rijksoverheid, maar door gemeenten wordt uitgevoerd. Bij veel gemeenten gebeurt dit via integrale wijkteams. De vraag rijst of zij de planning van thuiszorgmedewerkers goed kunnen regelen. Wijkteams die dit slim aanpakken, kunnen echter veel efficiënter werken dan voorheen mogelijk was. Dat verbetert de werkvreugde voor de zorgverleners en de kwaliteit voor patiënten en cliënten.
Werkgevers leggen nog altijd te snel de focus op medische aspecten van verzuim. Vaak heeft langdurig ziekteverzuim, vanaf 4 weken, echter een niet-medische oorzaak. Privéproblemen als een scheiding, conflicten op de werkvloer of gebrek aan motivatie zijn in 61 procent van de gevallen de oorzaak. Opvallend is dat vrouwen drie keer zo vaak langdurig verzuimen als gevolg van overbelasting door de zorg voor anderen, namelijk 0,9 procent tegen 0,3 procent bij mannen. Dit blijkt uit onderzoek van Aon.
De opleiding Regie op Ziektewet van CS opleidingen heeft zijn eerste diploma’s uitgereikt aan studenten van Acture. Geaccrediteerd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen geeft deze nieuwe opleiding inzicht in de gevolgen van de wet BeZaVa en de gevolgen voor organisaties. De casemanagers van Acture zijn de eerste die een diploma Regie op Ziektewet in de zak mogen steken: klaar om met de geworven kennis aan de slag te gaan in de praktijk.
Werkgevers in een aantal sectoren kunnen deelnemen aan de pilots Ziektewet. Doel van de pilots is dat de arbo- en re-integratierol voor vangnetters, die nu door Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) wordt uitgevoerd, bij de werkgever komt te liggen.
De modernisering van de Ziektewet (BeZava) schiet zijn doel voorbij. Dat stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Doel van de wet is werkgevers te prikkelen ziekte en arbeidsongeschiktheid bij tijdelijke werknemers te voorkomen. Volgens de ondernemersorganisaties maakt de wet hen kopschuw in hun personeelsbeleid.
Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) constateert dat er minder werkgevers eigenrisicodrager zijn voor de WGA. Bij de Ziektewet (ZW) signaleert UWV juist een omgekeerde beweging. Het zijn vooral grote werkgevers die hun voorkeur geven aan het eigenrisicodragerschap voor de ZW boven de publieke verzekering.
Het stelsel rondom de Ziektewet en WGA kan per 1 januari 2016 eerlijker en eenvoudiger voor werkgevers. Dat stelt verzekeringsmakelaar en risico-adviseur AON in een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.