Functie:Advocaat Arbeidsrecht
Organisatie:HVG Law LLP
Willemijn is sinds 2021 werkzaam bij HVG Law. Zij houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren en procederen op het gebied van het arbeidsrecht en medezeggenschapsrecht.
Expertise: Fusies en overnames, Medezeggenschapsrecht, Individueel- en collectief ontslagrecht, Arbeidsongeschiktheid en re-integratie, Reorganisaties
Bijdragen
Blog
Zonder duidelijk beleid voor verantwoordelijk gebruik van AI kunnen de risico's groter zijn dan de voordelen. Advocaten Willemijn Jansma en Robin Verhoeven leggen uit wat werkgevers kunnen regelen zodat AI verantwoord en in lijn met de geldende regelgeving wordt ingezet.
Blog
Veel werkgevers realiseren zich niet dat het organiseren van bedrijfsuitjes ook gepaard gaat met risico’s. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een werknemer tijdens zo'n uitje schade lijdt of een ongeluk krijgt? Kun je als werkgever in zo'n situatie dan aansprakelijk worden gesteld? Mr Willemijn Jansma legt aan de hand van enkele uitspraken uit wat 'in nauw verband met het werk' inhoudt.
Blog
Ongewenste omgangsvormen voorkomen? Zorg voor duidelijke afspraken in het personeelshandboek! Mr Willemijn Jansma legt uit wat de meerwaarde is voor je organisatie en hoe je dit in de praktijk regelt.
Blog
Arbeidscontracten bevatten vaak een concurrentiebeding. Maar is dat nou écht nodig? Werkgevers doen er goed aan hier nu al kritisch mee om te gaan. Aankomende wetgeving doet dat namelijk ook. Naast de vier eerdere voorgestelde wijzigingen is er nu een vijfde inperking bijgekomen zo legt mr. Willemijn Jansma uit.
Blog
Op ESG - Environmental, Social en Governance – wil je als werkgever straks goed scoren. Dat omvat dus ook voldoen aan het sociale aspect (Social) van duurzaam en verantwoord ondernemen. Wat dit concreet betekent voor de HR-agenda, zet Mr Willemijn Jansma op een rij.
Blog
Werkgevers hebben een vergaande zorgplicht voor de veiligheid van hun werknemers. Om die reden is een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en plan van aanpak voor elke werkgever in Nederland verplicht. In een RI&E legt de werkgever vast welke gezondheids- en veiligheidsrisico's de specifieke werkzaamheden in het bedrijf met zich meebrengen. Vaak wordt daarbij niet aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gedacht. Dit terwijl bijvoorbeeld een te hoge werkdruk tot veel ziekteverzuim leidt in Nederland.
Blog
Werkgevers worden na een fusie of overname vaak geconfronteerd met werknemers met verschillende arbeidsvoorwaardenpakketten. Collega’s worden dan anders beloond voor hetzelfde werk, wat veelal leidt tot scheve gezichten binnen de organisatie. Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden kan dan gewenst zijn. In deze blog lees je met welke juridische aspecten je als werkgever hierbij rekening moet houden.
Blog
Thuiswerken wordt - ook met het oog op de Wet Werken waar je wilt - meer en meer gezien als het ‘nieuwe normaal’, en dus als een ‘arbeidsvoorwaarde’. Wees daar als werkgever op voorbereid: zorg nu al voor goed thuiswerkbeleid.
Blog
Het kabinet komt met nieuwe maatregelen voor het werken als en met zelfstandige(n) en zal harder gaan optreden tegen schijnzelfstandigheid. Zo kunnen zelfstandigen en werknemers straks niet zonder meer worden ingezet voor hetzelfde werk binnen dezelfde organisatie. Tijd om de samenwerking met zzp’ers weer eens onder de loep te nemen, zegt arbeidsrechtadvocaat Willemijn Jansma.