Logo
  • Nieuws
  • 12 juli 2011
  • Lianne Bouman

Zijn uw medewerkers verzekerd?

Personen die de premie van hun zorgverzekering niet betalen, krijgen het aan de stok met het College voor zorgverzekeraars (CVZ). Sinds 15 maart j.l. is CVZ ook actief met het opsporen van mensen, die nog geen zorgverzekering hebben afgesloten. Werkgevers zijn verplicht mee te werken aan het opsporen en aanmanen van mensen zonder zorgverzekering.

Beeld Zijn uw medewerkers verzekerd?

Opgespoorde onverzekerden krijgen drie maanden de tijd om alsnog een zorgverzekering af te sluiten. Als zij dan alsnog geen zorgverzekering afsluiten, kunnen zij tweemaal een boete krijgen. Is de situatie daarna nog niet veranderd, dan sluit CVZ een zorgverzekering voor deze persoon af en betaalt daar dan een jaar lang de premie voor. Deze premie wordt verhaald via het loon (of de uitkering, of het pensioen) van de onwillige zorgverzekerde.

 

Wanbetalers

Als een verzekerde een betalingsachterstand voor de zorgpremie heeft van zes maandpremies of meer, dan meldt de zorgverzekeraar deze persoon als wanbetaler aan bij het College voor zorgverzekeringen (CVZ). De wanbetaler betaalt na zes maanden een (verhoogde) premie aan CVZ. Deze premie is niet voor aflossing van de schuld bij de zorgverzekeraar; dat moet de verzekerde zelf met de zorgverzekeraar regelen. Werkgevers, pensioenfondsen en uitkeringsinstanties zijn verplicht deze premie in te houden op het inkomen van de wanbetaler en af te dragen aan het CVZ.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.