Ziekteverzuim flink gestegen
De griepgolf heeft ervoor gezorgd dat het ziekteverzuimpercentage in Nederland in het eerste kwartaal van 2015 uitgekomen is op 4,4 procent. Een jaar eerder was dit nog 4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
In het eerste kwartaal zaten 44 van iedere 1.000 werknemers in Nederland ziek thuis. De stijging van het ziekteverzuim is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan grotere bedrijven, met 100 of meer werknemers. Hier was het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van dit jaar 5,3 procent, waar het vorig jaar in het eerste kwartaal nog 4,8 procent was.
Bij bedrijven met 1 tot 10 werknemers bleef het verzuim stabiel (1,7 procent). Bij bedrijven met 10 tot 100 werknemers steeg het van 3,4 naar 3,7 procent.
"Ook dit heeft deels met de griep te maken; binnen grote bedrijven steken grieppatiënten natuurlijk veel meer mensen aan. Daarnaast is er bij grotere bedrijven minder sociale controle, werknemers kunnen zich makkelijker terugtrekken", licht CBS-woordvoerder Dick ter Steege toe.
Oproepkrachten
Het ziekteverzuim is met 5,8 procent het hoogst in de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten. Ook in de branches onderwijs en gezondheidszorg (5,6 procent) is het hoog.
Het laagst is het verzuim in de horeca: 2,1 procent het laagst. "In die sector werken veel jonge mensen, die zijn minder vaak ziek. Bovendien werken in de horeca veel oproepkrachten, dus als er iemand ziek is wordt die gewoon vervangen", aldus Ter Steege.
Over heel 2014 kwam het ziekteverzuim in Nederland nog uit op 3,8 procent, het laagste percentage sinds 1996.