WUL: introductie werkgeversheffing ZVW
Vanaf 2013 wordt de Wet uniformering loonbegrip (WUL) van kracht. Dat heeft onder meer gevolgen voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW). Het heffingssysteem blijft niet in tact.
Elke werknemer betaalt tot 31 december 2012 een bijdrage aan de ZVW. Deze bijdrage wordt door de werkgever ingehouden op het nettoloon van de werknemer en wordt via de loonheffingen afgedragen aan de Belastingdienst. In veel gevallen vergoedt de werkgever de ingehouden bijdrage. De vergoeding is loon voor de loonbelasting/premie volksverzekeringen. De werknemer betaalt op deze manier per saldo alleen loonheffing over de bijdrage aan de Belastingdienst.
De wijzigingen
- Per 1 januari 2013 wordt het oude systeem (voor de meeste werknemers) vervangen door een werkgeversheffing ZVW. Uw onderneming betaalt in 2013 een ZVW-bijdrage van 7,75 procent van het loon. Het maximumbijdrageloon stijgt per 2013 naar 50.853 euro.
- Voor werknemers waarvoor u in 2012 niet wettelijk verplicht was de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW (de vergoeding voor de ZVW) aan de werknemer te betalen, verandert de systematiek niet. Deze groep betaalt een lagere bijdrage ZVW. Voor 2013 is dit percentage vastgesteld op 5,65 procent.
- Er worden nieuwe codes voor de ZVW toegevoegd in de loonaangifte. Daarnaast zal een aantal codes ook veranderen. Dit geldt voor de werknemer die in 2013 zowel loon uit tegenwoordige als loon uit vroegere dienstbetrekking van u ontvangt. Dit moet u op twee verschillende nummers in de aangifte boeken.
Codes ZVW
Voor 2013 gelden voor de Zorgverzekeringswet de volgende codes:
- K: wel verzekeringsplichtig, normaal tarief werkgeversheffing.
- L: wel verzekeringsplichtig, 0%-tarief werkgeversheffing (zeelieden).
- M: wel verzekeringsplichtig, ingehouden bijdrage.
- N: wel verzekeringsplichtig, meer tarieven werkgeversheffing.
Let op
Een nieuwe tijdelijke heffingskorting gaat in 2013, 2014 en 2015 zorgen voor een beperking van de veranderingen op het loonstrookje van de werknemer. Deze heffingskorting gaat zowel in de loonbelasting als in de inkomstenbelasting gelden. Een van de voorwaarden voor de tijdelijke heffingskorting is dat op de pensioen- of VUT-uitkering de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW wordt ingehouden.