Logo
  • Nieuws
  • 28 mei 2015
  • Lianne Bouman

Wetsvoorstel versterking onafhankelijkheid bedrijfsarts

Met de publicatie van een wetsvoorstel over een aantal minimumeisen voor de arbodienstverlening door de bedrijfsarts, wil minister Asscher van SZW de onafhankelijke positie versterken.

Beeld Wetsvoorstel versterking onafhankelijkheid bedrijfsarts

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de verzuimaanpak (Wet verbetering poortwachter). Werkgever en zieke werknemer laten zich hierbij ondersteunen door een bedrijfsarts. De bedrijfsarts adviseert, de werkgever stelt met de werknemer zo nodig een plan van aanpak op voor re-integratie en voert voortgangsgesprekken met de werknemer.

De praktijk toont aan dat de werkgever soms de verzuimbegeleiding helemaal aan de bedrijfsarts overlaat en zijn verantwoordelijkheid niet neemt. De bedrijfsarts belandt dan in een positie waarbij het risico bestaat dat de belangen van de werkgever zwaarder worden gewogen. Het wetsvoorstel van Asscher maakt duidelijk dat de rol van de bedrijfsarts uitsluitend adviserend is. Door vast te houden aan die rol draagt de bedrijfsarts ook bij aan de eigen onafhankelijkheid.

Basiscontract arbodienstverlening

Wettelijk wordt eveneens vastgelegd dat alle werknemers de mogelijkheid hebben een bedrijfsarts te consulteren. Het wordt onder meer mogelijk dat de werknemer de bedrijfsarts consulteert alvorens klachten leiden tot verzuim. Dit recht wordt vastgelegd in het basiscontract arbodienstverlening. Zo wordt de aandacht voor preventieve zorg door de bedrijfsarts vergroot.

In het basiscontract staan eisen die bijdragen aan een goede beroepsuitoefening van de bedrijfsarts:

  • Bezoek aan de werkplek door de bedrijfsarts.
  • Overleg met medezeggenschapsorgaan door de bedrijfsarts.
  • Duidelijke overeenkomst over het opsporen, onderkennen en melden van beroepsziekten.
  • De werknemer heeft recht op een second opinion.
  • De werknemer kan om een andere bedrijfsarts vragen als er geen vertrouwensband is.
  • Een duidelijke klachtenprocedure voor de werknemer.

Samenwerken met de bedrijfsarts
Arbeidsgeschiktheid vaststellen
Wet verbetering poortwachter: verplichtingen werkgever

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.