Werkstress vaak oorzaak van ziekteverzuim
Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Daarmee is psychosociale arbeidsbelasting (PSA) de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland. Bijbehorende klachten worden vaak veroorzaakt door een verstoorde werk- en privébalans, werkdruk, baanonzekerheid of agressie en geweld op de werkvloer.
Bij veel bedrijven is het onderwerp nog onvoldoende bespreekbaar. Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij een plan voor de aanpak van PSA aankondigt.
Aanpak
Vanaf april 2014 gaan minister Asscher, werkgevers en werknemers vier jaar lang extra aandacht besteden aan het voorkomen van uitval door psychische klachten. De minister wil bijvoorbeeld een maatschappelijke dialoog over het onderwerp op gang brengen en werkgevers en werknemers ondersteunen bij hun aanpak. De Inspectie SZW gaat bij de controles ook extra aandacht besteden aan PSA. Asscher stelt bijna 1 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak, die tot 2018 loopt.
Focus
Bij de aanpak ligt de focus gedurende eerste twee jaar op het tegengaan van werkdruk, agressie, geweld en intimidatie. In bijvoorbeeld het onderwijs en bij financiële instellingen wordt de helft van het ziekteverzuim veroorzaakt door hoge werkdruk.
Gedurende het derde en vierde jaar van de aanpak staat het bestrijden van discriminatie en pesten op de werkvloer centraal. Daarnaast richt de aanpak zich op een aantal doelgroepen met een hoger risico op uitval, bijvoorbeeld flexwerkers en mantelzorgers.
Hoge tijdsdruk
Maar liefst 2,1 miljoen werknemers gaven in 2012 aan onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Daarnaast ervaart 40 procent van alle werknemers in Nederland werkdruk. In Nederland hebben 1,1 miljoen werknemers te maken (gehad) met ongewenst gedrag van collega’s en worden 100.000 werknemers systematisch gepest.
Tijdig aankaarten
Bij de aanpak van werkgerelateerde psychische klachten is het belangrijk dat medewerkers tijdig aankaarten dat zij een te hoge werkdruk of werkstress ervaren. Ook moeten leidinggevenden de kennis en middelen ter beschikking hebben om hier maatregelen tegen te nemen. Om die reden gaat minister Asscher bijeenkomsten organiseren voor werkgevers en werknemers waarbij goede voorbeelden als rolmodel worden gebruikt. De minister wil ook stimuleren dat afspraken over de aanpak van werkdruk in de cao’s worden vastgesteld.