Logo
  • Nieuws
  • 12 november 2012
  • Siem Kannekens

Werknemer zelf verantwoordelijk voor kosten privé risico's?

Werknemers met risicovolle hobby´s moeten zelf de financiële kosten op zich nemen als het misgaat. Het is onterecht dat werkgevers voor deze kosten moeten opdraaien. Dat is de boodschap die verschillende brancheorganisaties de komende tijd opnieuw op de agenda willen zetten.

Beeld Werknemer zelf verantwoordelijk voor kosten privé risico's?

Een werknemer die bijvoorbeeld vanwege het zetten van een tatoeage op zijn arm een ontsteking oploopt, moet volgens Frits Huffnagel, voorzitter van FOCWA, zelf de ziektekosten betalen. Volgens Huffnagel kan het geen kwaad een lijst op te stellen met voorbeelden van risicovol gedrag. “Er is natuurlijk altijd een grijs gebied. Maar we moeten hier in ieder geval weer over gaan praten

 

Verantwoordelijkheid delen

Ook brancheorganisatie Detailhandel Nederland vindt dat er wat moet gebeuren, al klinken de geluiden hier iets genuanceerder. “De verantwoordelijkheid en kosten zouden meer gedeeld moeten worden, fifty-fifty”, aldus Pieter Verhoog, secretaris sociale zaken bij Detailhandel Nederland.

 

Dat zou er toe kunnen leiden dat werknemers zelf ook beter gaan letten op risicogedrag, en hun collega’s er zelfs op gaan aanspreken. “Als je meer premie moet gaan betalen omdat je collega zo nodig off piste wil skiën, dan kijk je daar toch anders tegenaan”, aldus Verhoog. Koepelorganisatie Detailhandel Nederland wil in de loop van 2013 de aangesloten branches 'op één lijn' krijgen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.