Logo
  • Nieuws
  • 17 november 2011
  • Mariel Hovemann

Werkkostenregeling nog niet populair bij werkgevers

De meeste werkgevers zijn voorlopig nog niet van plan om over te stappen op de werkkostenregeling. Slechts 11 procent gaat deze fiscale regeling toepassen met ingang van 1 januari 2012, gevolgd door nog eens 12 procent per 1-1-2013. Dit komt naar voren in een onderzoek onder bijna 200 organisaties dat is uitgevoerd door HRpraktijk.

Beeld Werkkostenregeling nog niet populair bij werkgevers

De werkkostenregeling (WKR) is een nieuwe systematiek voor het al dan niet belasten van vergoedingen en verstrekkingen. Werkgevers kunnen met ingang van dit jaar gebruik maken van deze regeling in plaats van de oude fiscale vergoedingsregels. Tot 2014 kunnen werkgevers er jaarlijks voor kiezen om de bestaande systematiek te handhaven of over te stappen op de WKR.

 

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 58 procent van de respondenten nog niet weet wanneer zij gaan overstappen op de WKR. “Acht van de in totaal 198 personeelsmanagers die meededen gaven zelfs aan dat zij later dan 1 januari 2014 overstappen, terwijl ze dan wettelijk verplicht zijn om zich aan de WKR te houden,” aldus hoofdredacteur Peter van den Hout van HRpraktijk.

 

WGA eigenrisicodragerschap

Onder dezelfde groep organisaties is gevraagd of zij overwegen om eigen risicodrager te worden voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Afhankelijk van de hoogte van het ziekteverzuim kan het voor werkgevers aantrekkelijk zijn om al dan niet te kiezen voor private in plaats van publieke verzekering voor de WGA.

Bijna een kwart van de respondenten overweegt volgend jaar de stap naar WGA eigenrisicodragerschap; 39 procent verkiest vooralsnog de publieke verzekering en 34 procent weet het nog niet. Het eigenrisicodragerschap kan de werkgever twee keer per jaar aanvragen: per 1 januari en 1 juli. Een aanvraag moet op 1 oktober, respectievelijk op 1 april daaraan voorafgaand door de belastingdienst zijn ontvangen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.