Logo
  • Nieuws
  • 30 september 2014
  • Lianne Bouman

Werkgevers dupe van gelegenheidscollectieven Zvw

Verzuimkosten zijn voor werkgevers onbeheersbaar door gelegenheidscollectiviteiten. Daar moet een verbod op komen, zo vindt risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon. De lage premies van die collectiviteiten zijn oneerlijke concurrentie voor het duurdere zorgcollectief van de werkgever, waarin duidelijke afspraken staan over een eerlijke verdeling van verzuimkosten, aldus Aon.  Aon vindt hier een medestander in de Sociaal-Economische Raad (SER).

In de praktijk kunnen werknemers vaak kiezen uit verschillende collectiviteiten. Voorbeelden van gelegenheidscollectiviteiten zijn sportverenigingen en buurtsupers, die een zorgcollectief aanbieden. Werknemers letten bij de keuze voor een collectief vooral op de premie en gaan dus minder vaak voor de kwaliteit en toegevoegde waarde van een werkgeversverzekering. Dat hindert werkgevers bij het beheersen van de verzuimkosten.

Oneerlijke concurrentie

Naar de mening van Aon is er sprake van oneerlijke concurrentie. Werkgevers betalen immers ongeveer de helft van de zorgkosten, maar hebben weinig sturingsmogelijkheden om die zorgkosten te beheersen. Aon wijst op de Zorgverzekeringswet (Zvw), waar in 2015 ruim 43 miljard euro voor nodig is. De helft van dat bedrag moet worden opgebracht vanuit de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw, die voor het grootste deel door werkgevers wordt betaald.

De werkgeversbijdrage Zvw daalt weliswaar volgend jaar van 7,5 naar 6,95 procent, maar dat is volgens Aon  slechts een ‘tijdelijk gelukje’ voor werkgevers. De daling is een correctie op de te hoog ingeschatte gemiddelde nominale premie in 2014 (zie ons eerder bericht Werkgeversheffing Zvw straks ruim halve procent lager).

SER

In een recent gegeven SER-advies staat dat arbeidsgerelateerde zorg veel beter ingezet kan en moet worden. De SER ziet een belangrijke rol voor zorgverzekeraars in het speelveld van arbeidsgerelateerde zorg. Hiervoor is het van belang dat werkgevers invloed kunnen uitoefenen op de keuzes van de werknemer voor een zorgverzekering. Een werkgever heeft er belang bij dat zijn werknemers deelnemen aan het zorgcollectief, dat ingezet kan worden voor arbeidsgerelateerde zorg en op termijn kan leiden tot lagere verzuimkosten en hogere inzetbaarheid van de werknemers.

Mogelijkheid collectief verzekeren

Aon-consultant Daniël Rijnbeek zegt dat een verbod op gelegenheidscollectiviteiten niet hoeft te betekenen dat Nederlanders zich niet meer collectief kunnen verzekeren: "Echte belangenbehartigers, zoals patiëntenverenigingen of gemeentelijke sociale diensten, kunnen net als werkgevers een zorgcollectief sluiten waarbij met de zorgverzekeraar maatwerkafspraken worden gemaakt voor gerichte inzet van preventieve en curatieve zorg."

Aon erkent dat een zorgcollectief een belangrijk instrument kan zijn in het kader van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers, net als bij de re-integratieverplichtingen van werkgevers bij ziekte en verzuim. "Een zorgcollectief kan voorkomen dat de werkgever kosten moet maken als de werknemer onvoldoende verzekerd blijkt," aldus Rijnbeek.

Cursus Grip op Ziekteverzuim

Werkgevers en -nemers hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen als het om het beheersen van ziekteverzuim gaat. Een verzuimende medewerker kost een werkgever handenvol geld en de nodige hoofdbrekens. Tijdens deze cursus ziekteverzuim leert u hoe u door adequaat in te grijpen de verzuimkosten binnen uw onderneming kunt beperken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.