Logo
  • Nieuws
  • 9 oktober 2015
  • Mariel Hovemann
  • Bron: De Monitor

Structurele medische keuring voor vroege opsporing beroepslongziekten

De Long Alliantie Nederland wil dat werknemers die werken met gevaarlijke stoffen elke twee jaar medisch gekeurd worden om werkgerelateerde gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Dat laat de alliantie weten aan het programma De Monitor in het dossier Ziek door mijn werk.

Beeld Structurele medische keuring voor vroege opsporing beroepslongziekten

Een structurele medische keuring is een belangrijke stap op weg naar erkenning van bepaalde aandoeningen als beroepsziekten aldus directeur Emiel Rolink van de Long Alliantie.

Verhoogd risico

Volgens het RIVM sterven er naar schatting 3.700 mensen door factoren op het werk. Volgens Rolink overlijdt daarvan meer dan de helft, ruim 2.000 mensen, aan een beroepslongziekte. Vooral in de bedrijfstakken zoals spuiterijen, metaalbewerking, houtbewerking, zandstralers, bouw, de agrarische bedrijfstak, autoschadeherstelbedrijven, bakkerijen en lasrook in de scheepsbouw is sprake van een verhoogd risico op beroepslongziekten.
De Long Alliantie pleit ervoor dat de politiek werkgevers- en werknemersorganisaties aanspoort om samen met de zorgsector tot afspraken te komen om de medische keuring in te voeren. In de bouw- en bakkerssector is het al te doen gebruikelijk. Deze sectoren laten dan ook zien dat veel klachten te voorkomen zijn aldus Rolink.

De Monitor Dossier Ziek door mijn werk

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.