Logo
  • Nieuws
  • 15 juli 2011
  • Mariel Hovemann

Steeds meer werkgevers eigenrisicodrager (WGA ERD)

Het aantal WGA ERD werkgevers blijft toenemen, sinds de laatste uitstapronde zijn meer dan 100.000 werkgevers WGA ERD zo blijkt uit de juninota van UWV.

Beeld Steeds meer werkgevers eigenrisicodrager (WGA ERD)

Met de nota geeft UWV inzicht in de financiële ontwikkeling van de werknemersverzekeringen. Hieruit blijkt dat:

  • Het aantal WGA ERD werkgevers blijft toenemen, sinds de laatste uitstapronde zijn meer dan 100.000 werkgevers WGA ERD.
  • De totale publieke WGA uitkeringslast van de niet WGA ERD werkgevers volgend jaar verder toeneemt, terwijl de totale premiegrondslag van deze groep juist is gedaald.

Minder publiek verzekerde werkgevers terwijl de lasten omhoog gaan, betekent verdere verhoging van de publieke gedifferentieerde WGA premie.

 

Private premies gaan omhoog

Aan de andere kant gaan ook de private premies omhoog. Doordat de eerste WGA ERD verzekeringen nu een aantal jaren lopen wordt duidelijk dat de premie niet altijd toereikend is om de schade te dekken. Dit risico ligt volledig bij de private verzekeraar. Steeds meer verzekeraars verhogen daarom de tarieven. “Gelukkig zijn er nog altijd een aantal verzekeraars die scherpe premies afgegeven, de vraag is alleen voor hoelang. Je moet er dus nu bijzijn om nog te profiteren van het gunstige premieklimaat,” aldus Diana Bossema van adviesbureau Robidus.

 

Uitstap per 1 juli verdwijnt mogelijk

In Den Haag is een voorstel gedaan om van twee uitstapmomenten terug te gaan naar nog maar één uitstapmoment. Dit zou tot minder verwerkingskosten bij de Belastingdienst leiden. Als werkgever betekent dit echter dat je dan minimaal een jaar vastzit aan een premieverhoging door de Belastingdienst. Doorschuiven van een onderzoek naar 1 juli 2012 is dus straks wellicht niet meer mogelijk. Het volgende uitstapmoment is 1 januari 2012.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.