Logo
  • Nieuws
  • 6 januari 2011
  • Dagmar Hendriks

Privatisering WGA al in 2011?

Werkgevers blijven verantwoordelijk voor de WGA-uitkeringen aan hun (ex-)werknemers tot maximaal 10 jaar na toekenning. De publiek verzekerde werkgever betaalt hiervoor een gedifferentieerde WGA-premie aan de Belastingdienst. Sinds de invoering van de WIA kan een werkgever echter ook kiezen voor een private financiering van dit WGA-risico, het zogenaamde eigenrisicodragerschap.

Beeld Privatisering WGA al in 2011?

Het lijkt erop dat het huidige keuzestelsel, door de vele werkgevers die al zijn overgestapt, vervangen gaat worden door algehele privatisering. Maar wanneer?

 

Gestegen kosten

Bij het WGA-eigenrisicodragerschap betaalt u alleen kosten voor uw eigen personeelsbestand. De door werkgevers in het publieke stelsel betaalde gedifferentieerde premie wordt gestort in een ´collectieve pot´ waaruit de WGA-uitkeringen aan de werknemers van die publiek verzekerde organisaties wordt betaald. Omdat er steeds minder publiek verzekerde werkgevers zijn én er steeds meer WGA-uitkeringsgerechtigden bij komen, komt de werkhervattingskas (´de collectieve pot´) verder onder druk te staan. Deze scheefgroei tracht men op te vangen door de inkomsten (de gedifferentieerde WGA-premie) te verhogen. De afgelopen jaren zijn daardoor de kosten voor menig werkgever enorm gestegen.

 

Versnelde privatisering

Toenmalig demissionair minister van Sociale Zaken Donner publiceerde in april een evaluatie van het huidige keuzestelsel. Daaruit bleek onder andere dat de overgangskosten naar alleen een privaat stelsel te hoog zijn, zeker gezien de huidige economische situatie. Uit recentere publicaties blijkt echter dat de kosten van het UWV (de belangrijkste partij in de uitvoering van de publieke verzekering) de pan uitrijzen. Zou dit dan toch een versnelde privatisering betekenen?

 

De beslissing over privatisering van de WGA werd doorgeschoven naar een volgend kabinet. Omdat alle grote politieke partijen, in het verleden en/of in hun verkiezingsprogramma’s hebben aangegeven voorstander te zijn van privatisering lijkt de introductie daarvan een kwestie van tijd. De vraag is dan ook niet of, maar wanneer de WGA geprivatiseerd wordt en onder welke voorwaarden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.