Logo
  • Nieuws
  • 3 september 2015
  • Jesper van Wijk
  • Bron: Centraal Planbureau

Privaat verzekerde bedrijven presteren niet beter op preventie en re-integratie

Verzekeraars maken de verwachting van betere preventie en re-integratie nog niet waar. Privaat verzekerde bedrijven presteren tot nu toe namelijk op dat vlak niet beter dan niet-privaat verzekerde bedrijven zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Verzekeraars laten vooralsnog na om de afzonderlijke verzekeringsmarkten voor de loondoorbetaling bij ziekte en de Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) goed te integreren in het polisaanbod.

Verantwoordelijkheid werkgever

De invoering van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) in 2006 was het sluitstuk van een reeks hervormingen die de afgelopen 17 jaar hebben plaatsgevonden. Werkgevers hebben meer verantwoordelijkheid gekregen en moeten keuzes maken voor het verzekeren van de loondoorbetaling bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

De werkgever is en blijft, ook bij een private verzekering, formeel verantwoordelijk voor de re-integratie van zijn zieke werknemers. Verzekeraars kunnen werkgevers alleen prikkelen om aan preventie en re-integratie te doen via een premiestelling en met een contractueel vastgelegde afspraak.

Ziekteverzuim

Het beleid van de afgelopen jaren is effectief geweest in het terugdringen van ziekteverzuim en de instroom in arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Het ziekteverzuim is in 2003 en 2004 gedaald naar ongeveer 4 procent en is sindsdien constant gebleven aldus het CPB.

Nog steeds niet alle bedrijven voeren beleid gericht op het voorkomen van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. De verwachte integratie van deelmarkten voor verzekering van loondoorbetaling is niet tot stand gekomen, terwijl dit wel een beleidsdoel was.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.