Logo
  • Nieuws
  • 23 september 2013
  • Lianne Bouman

Overheid wil lagere nominale zorgpremie 2014

Op korte termijn vallen de enveloppen, gevuld met de premies voor de Zorgverzekeringswet 2014, op de deurmat. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) verwacht dat de nominale premie (basisverzekering) gunstig uitvalt. Het ministerie heeft berekend dat de premie met 24 euro kan dalen.

Beeld Overheid wil lagere nominale zorgpremie 2014

De cijfers zijn nog niet precies bekend, maar naar schatting hebben zorgverzekeraars over 2012 gezamenlijk 1,4 miljard euro winst gemaakt. Dat is ongeveer 100 euro per verzekerde. Die winst ligt vijf keer hoger dan de winst die de zorgverzekeraars over 2011 maakten, toen nog 619 miljoen euro. Het ministerie van WVS vindt het niet meer dan redelijk dat een deel ervan aan de verzekerden wordt teruggegeven. Bovendien is het goed voor de koopkracht.

Ontstaan winst 2012

  • Verzekerden betaalden zelf een groter deel van hun zorgkosten.
  • Het eigen risico steeg van 170 naar 220 euro (2013: 350 euro).
  • De basisverzekering steeg in 2012 met ongeveer 40 euro, terwijl er minder zorg vanuit de basisverzekering werd vergoed.
  • Medicijnen werden in 2012 goedkoper. Het octrooi– het alleenrecht van een farmaciebedrijf om een medicijn te mogen maken – op verschillende medicijnen liep af. Daardoor konden andere farmaceuten dezelfde medicijnen maken. Die concurrentie heeft geleid tot goedkopere medicijnen en dus minder kosten voor de zorgverzekeraars.
  • De opbrengsten uit beleggingen waren beter dan verwacht.

Nominale zorgpremie 2014
 

Voor 2014 raamt VWS een nominale zorgpremie van 1.226 euro op jaarbasis. Dit betekent een verlaging van 24 euro ten opzichte van dit jaar. Voor 2013 stelde de overheid deze nominale rekenpremie op 1.154 euro per jaar. Dit kwam  neer op 96,17 euro dat de verzekeraars minimaal per maand aan premie zouden moeten vragen aan hun klanten. Het is aan de zorgverzekeraars om de premie uiteindelijk vast te stellen.

DNB

De financiële reserves van de zorgverzekeraars zijn veel hoger dan door De Nederlandsche Bank (DNB) wordt voorgeschreven. DNB eist van zorgverzekeraars dat zij een buffer opbouwen, zodat er altijd genoeg reserves zijn om tegenvallers op te vangen. Die eis heeft DNB de laatste jaren verhoogd: voor 2012 moesten zorgverzekeraars hun eigen vermogen verhogen van 9% naar 11%. Van alle schadegevallen – uit het basispakket – moeten zij dus 11% zelf in kas hebben.

Een verlaging van de nominale premie zien de zorgverzekeraars niet zitten. Zij willen boven het verplichte percentage van DNB zitten. Gemiddeld hebben zorgverzekeraars twee maal zoveel buffer als verplicht is. Zij geven als reden dat steeds meer zorgrisico’s van de overheid naar de zorgverzekeraars zijn verschoven, en dat er mogelijk strengere eisen komen vanuit Europa. In 2011 verdubbelde de Europese Commissie de kapitaaleis namelijk al.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.