Minder bedrijfsartsen nodig omdat vorm verzuim verandert
Het vermeende tekort aan bedrijfsartsen wordt zwaar overtrokken. Dat zegt Titus Kramer, directeur van Capability, één van de grootste verzuimspecialisten, en bestuurslid van de OVAL, de branche-organisatie van arbodiensten. Kramer doet deze uitspraak naar aanleiding van zorgen die de Tweede Kamer en minister Asscher uitten over het groeiende tekort aan bedrijfsartsen. Volgens Kramer wordt er teveel gekeken naar de traditionele manier van arbodienstverlening.
“De bedrijfsarts hoeft tegenwoordig in steeds mindere mate aanwezig te zijn doordat de vorm van verzuim sterk verandert. Alleen al daardoor zijn er minder bedrijfsartsen nodig. Het beeld dat er een ernstig tekort is of dreigt, klopt niet.”
Verzuim om financiële redenen
Uit eerder onderzoek van Capability bleek dat in één op de zes gevallen financiële problemen de onderliggende oorzaak van verzuim zijn. “Voor dat soort verzuim heb je helemaal geen bedrijfsarts nodig, maar een specialist op dit gebied onder leiding van een verzuimmanager”, aldus Kramer.
De SP stelde deze maand Kamervragen over het verzuim dat steeds vaker een financiële achtergrond van de betrokken werknemers blijkt te hebben. De partij vroeg onder meer of het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bereid is om te onderzoeken hoe groot dit probleem is en wat de gevolgen zijn voor de gezondheid en het toekomstperspectief van werknemers die verzuimen door schulden. Verder vroeg de SP ook welke maatregelen getroffen kunnen worden om de sociaaleconomische en maatschappelijke gevolgen van schuldproblemen bij werknemers te bestrijden.
Meer zzp’ers, minder verzuim
Het aantal zzp’ers blijft maar groeien en juist de toename van het aantal zelfstandigen zonder personeel zorgt er volgens Kramer voor dat er steeds minder een beroep wordt gedaan op de ‘klassieke’ arbodienst en daarmee de bedrijfsarts. “Voor een zzp’er geldt: als je niet kunt werken, heb je geen geld. Om die reden zal een zzp’er minder verzuimen dan een werknemer in loondienst. We zien het in de cijfers en ook daarom is het overtrokken om te spreken over een tekort aan bedrijfsartsen.”
“Daarnaast worden bedrijfsartsen nu vaak onnodig ingezet, omdat een groot deel van het bedrijfsleven denkt dat je een dokter nodig hebt om te beoordelen waarom iemand verzuimt”, aldus Kramer. "Dat kan beter gedaan worden door een professionele hbo-opgeleide verzuim-casemanager die onder verantwoordelijkheid van een bedrijfsarts werkt. Daarnaast hoeft een bedrijfsarts lang niet in alle gevallen de werknemers die zich ziekmelden ook fysiek te zien, de online bedrijfsarts biedt hier uitstekende oplossingen voor en bespaart daarmee tijd."
Andere kijk op functie
Een deel van de Tweede Kamer liet eerder weten te vrezen voor een tekort aan bedrijfsartsen. SP’er Paul Ulenbelt sprak van ‘dramatische tekorten’ en zei dat zonder ingrijpen het beroep bedrijfsarts uitstervend is. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat daarom een onderzoek instellen, waarbij er wordt gekeken naar de instroom van bedrijfsartsen, de opleidingsmogelijkheden en de financiering daarvan. De SER opperde vorig jaar het idee om na te denken over een opleidingsfonds. Volgens Kramer is er zeker behoefte aan jonge bedrijfsartsen die een andere kijk op de wereld van morgen hebben.