Logo
  • Nieuws
  • 5 oktober 2015
  • Mariel Hovemann

Loondoorbetaling bij ziekte ingekort

In plaats van twee jaar wordt het voor kleine ondernemers mogelijk om hun zieke werknemers een jaar door te betalen. Dat maakte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bekend.

Beeld Loondoorbetaling bij ziekte ingekort

Om de drempel om personeel aan te nemen voor kleine werkgevers weg te nemen stelt het kabinet een vrijwillige regeling voor voor bedrijven met maximaal 10 werknemers. De loondoorbetaling wordt dan teruggebracht naar een jaar. Momenteel is dat bij langdurige ziekte verplicht twee jaar. Het UWV betaalt vervolgens het tweede jaar loon. Hiervoor betalen werkgevers premie en de overheid jaarlijks 20 miljoen. Werknemers gaan er niet op achteruit aldus Asscher.

Hopeloos complex

Het Verbond van Verzekeraars kan zich niet voorstellen dat het kabinet serieus overweegt een publieke verzekering voor het tweede jaar loondoorbetaling te introduceren zo meldt het verbond. Volgens de verzekeraars wordt de preventie en re-integratie van zieke werknemers hierdoor belemmerd. Ook zien zij het stelsel ‘hopeloos complex’ worden en de lasten stijgen voor werkgevers. “De conclusie is onontkoombaar dat het stelsel hiermee voor iedereen slechter uitpakt en het kabinet het paard achter de wagen spant,” aldus Paul Koopman van het verbond.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.