Logo
  • Nieuws
  • 7 mei 2014
  • Lianne Bouman

Hoger premiedeel ZW-flex bij einde ERD

De Belastingdienst laat weten dat middelgrote of grote werkgevers die hun eigenrisicodragerschap (ERD) voor de ZW willen beëindigen, per 1 januari 2015 rekening moeten houden met een hoger premiedeel ZW-flex.

Beeld Hoger premiedeel ZW-flex bij einde ERD

Het premiedeel ZW-flex zal in de twee kalenderjaren na het einde van het eigenrisicodragerschap de helft zijn van de sectorale premie ZW-flex die geldt voor de sector. Als UWV een hogere individuele premie kan vaststellen op basis van een eerdere periode waarin de werkgever geen eigenrisicodrager is geweest, dan geldt deze hogere individuele premie.

De hogere premie geldt voor alle (middel)grote werkgevers die na 20 maart 2014 een verzoek indienen om het eigenrisicodragerschap te beëindigen. Op deze datum werd de Tweede Kamer geïnformeerd over de voorbereiding van dit besluit. De Belastingdienst zal hieromtrent nadere informatie geven wanneer het besluit definitief is.

Individuele werkgeverspremies

Werkgevers betalen sinds 1 januari 2014 nieuwe individuele werkgeverspremies. Tot die datum betaalden werkgevers nog een gedifferentieerde WGA-premie (via UWV of verzekeraar) en een sectorpremie (WW, WGA Flex en Ziektewet in één premie). Vanaf 1 januari 2014 betalen werkgevers naast de sectorpremie drie gedifferentieerde premies voor de Werkhervattingskas:

  1. WGA-vast: de premie zoals u die nu al gewend bent afhankelijk van de instroom vanvaste werknemers in de WGA. Deze premie betaalt u aan UWV of aan eenverzekeraar indien u eigen risicodrager bent voor de WGA.
  2. WGA-flex: dit is een nieuwe gedifferentieerde premie die wordt vastgesteld afhankelijk van de instroom in de WGA vanuit de Ziektewet. Er wordt gekeken naar werknemers die vanaf 1-1-2010 bij u ziek uit dienst zijn gegaan en na 104 weken ziekte uiteindelijk in de WGA zijn ingestroomd.
  3. Ziektewetpremie: de premie die u betaalde via de sectorpremie wordt individueel bepaald afhankelijk van de instroom in de Ziektewet door ex-werknemers die vanaf 1-1-2012 bij u ziek uit dienst zijn gegaan. Deze premie wordt apart bij u in rekening gebracht.

Tip

De hoogte van de sectorale premie ZW-flex in 2014 vindt u in tabel 17a van het Handboek Loonheffingen 2014.

Grip op verzuim

Signaleren- Analyseren - Beheersen - Beperken

Werkgevers en -nemers hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen als het om het beheersen van ziekteverzuim gaat. Een verzuimende medewerker kost een werkgever handenvol geld en de nodige hoofdbrekens. Tijdens deze cursus ziekteverzuim leert u hoe u door adequaat in te grijpen de verzuimkosten binnen uw onderneming kunt beperken. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.