Logo
  • Nieuws
  • 22 januari 2014
  • Lianne Bouman

Geef uw mening over Quotumwet arbeidshandicap

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft een eerste concept van het wetsvoorstel voor de Quotumwet voor consultatie beschikbaar gesteld. De internetconsultatie duurt drie weken en loopt tot zaterdag 8 februari 2014.

Het kabinet kwam in het Sociaal Akkoord van april vorig jaar met de sociale partners overeen dat er tot 2026 voor mensen met een arbeidshandicap 125.000 extra banen beschikbaar komen.

Met de Participatiewet ontstaat één regeling voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Bovenop de 100.000 toegezegde extra banen in het bedrijfsleven staat ook de overheid garant voor 25.000 banen voor mensen die vanwege hun beperking niet in staat zijn zelf het wettelijk minimumloon te verdienen. Gemeenten krijgen een belangrijke rol bij de uitvoering van deze wet.

Quotumwet

In de Quotumwet zijn de afspraken tussen sociale partners, kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwerkt. In deze wet zijn de kaders van de quotumregeling vastgelegd. Belangrijke onderwerpen als de doelgroep die mee telt voor het quotum, de sanctie wanneer werkgevers er zich niet aan houden (5000 euro per niet vervulde werkplek) en bepalingen wanneer de quotumregeling kan worden geactiveerd. Details over het quotumpercentage en de uitvoering worden per Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) geregeld.

Doel Quotumwet

Doel van de Quotumwet is een stijging van de arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking (zitten nu deels in de Wajong, Wsw en Wwb) en een meer evenwichtige kostenverdeling van het arbeidsongeschiktheidstelsel te effectueren.

Invoeringsdatum Participatiewet

De Participatiewet moet op 1 januari 2015 van kracht worden. Het definitieve voorstel voor de Quotumwet wordt voor het zomerreces aangeboden aan de Tweede Kamer.

Internetconsultatie voor de Quotumwet

Grip op ziekteverzuim

Werkgevers en -nemers hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen als het om het beheersen van ziekteverzuim gaat. Een verzuimende medewerker kost een werkgever handenvol geld en de nodige hoofdbrekens. Tijdens deze cursus ziekteverzuim leert u hoe u door adequaat in te grijpen de verzuimkosten binnen uw onderneming kunt beperken. Meer info

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.