Logo
  • Nieuws
  • 8 mei 2015

Fiscus in de fout bij vaststellen gedifferentieerde premies

De Belastingdienst meldt werkgevers per brief dat bij het vaststellen van de gedifferentieerde premies voor de Werkhervattingskas (Whk) 2015 de dienst als uitgangspunt een verkeerd premieloon over 2013 gebruikt. Uit de brief blijkt dat bij het vaststellen van het premieloon de loonsom van oktober 2013 of de 10de of 11de vierwekenperiode van 2013 niet is meegenomen. Hierdoor is de gebruikte loonsom te laag geweest, waardoor een werkgever ten onrechte ingedeeld kan zijn als kleine of middelgrote werkgever.

Beeld Fiscus in de fout bij vaststellen gedifferentieerde premies

Werkgevers ontvingen in november 2014 een mededeling met betrekking tot de gedifferentieerde premie voor de Whk 2015. De vaststelling van deze premie is onder meer afhankelijk van het premieloon 2013 van de werkgever.

Op basis van dit premieloon 2013 wordt de werkgever ingedeeld als:
• kleine werkgever (loonsom maximaal 314.000 euro);
• middelgrote werkgever (loonsom groter dan 314.000 euro en maximaal 3.140.000 euro); of
• grote werkgever (loonsom groter dan 3.140.000 euro).

WGA-uitkeringen

Uitbetaalde WGA uitkeringen aan (ex)werknemers van de werkgever hebben invloed op de hoogte van de gedifferentieerde premie. Dit is het individuele arbeidsongeschiktheidsrisico en wordt bepaald door de hoogte van deze uitkeringen in 2013 ten opzichte van de gemiddelde loonsom van de werkgever van de jaren 2009 t/m 2013. De foutief vastgestelde loonsom 2013 telt dus ook hier mee, de ontbrekende loonsom van 1 maand/periode heeft daarmee dus ook invloed op de berekening van het individuele risico.

Arbeidsongeschiktheidsrisico

Voor de kleine werkgever wordt bij het vaststellen van de premie niet naar het individuele arbeidsongeschiktheidsrisico van de werkgever gekeken, maar alleen naar het gemiddelde van de sector. Bij de middelgrote werkgevers weegt het individuele arbeidsongeschiktheidsrisico van de werkgever wel gedeeltelijk mee bij het vaststellen van de gedifferentieerde premie en daarnaast telt het gemiddelde van de sector mee. Bij grote werkgevers wordt alleen naar het individuele arbeidsongeschiktheidsrisico van de werkgever gekeken.

Tip

Bent u ten onrechte als kleine of middelgrote werkgever aangemerkt en zijn er (nagenoeg) geen WGA-uitkeringen uitbetaald, dan kunt u wellicht een premievoordeel behalen door de premie opnieuw te laten berekenen. Het is wel verstandig om eerst te berekenen of de premie inderdaad lager wordt bij een herberekening. U kunt hier zelf een berekening maken met de premiewijzer gedifferentieerde premie werkhervattingskas om te zien of de in november 2014 vastgestelde premie 2015 te hoog is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.