Logo
  • Nieuws
  • 4 augustus 2014
  • Lianne Bouman

ERD’s krijgen bankgarantie van UWV terug

Werkgevers die eigenrisicodrager (ERD) zijn voor de Ziektewet krijgen hun bankgarantie van Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) terug. Deze bankgarantie is namelijk sinds 1 juli 2014 niet meer nodig.

Beeld ERD’s krijgen bankgarantie van UWV terug

Eigenrisicodragers betalen geen gedifferentieerde premie Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA-premie). Op het moment dat een zieke werknemer recht krijgt op een uitkering, moet de werkgever deze uitkering betalen. Ook is deze werkgever de eerste twee jaar verantwoordelijk voor de reïntegratie van de zieke werknemer. Om er zeker van te zijn dat de werkgever in staat is de verplichtingen tegenover de zieke werknemer na te komen, eiste UWV tot 1 juli 2014 dat werkgevers een bankgarantie hebben van bank of verzekeraar.

Overgangsregeling

Sinds 1 januari 2013 hoeven werkgevers die eigenrisicodrager willen worden geen bankgarantie meer aan UWV af te geven. Door een overgangsregeling gold dit nog niet voor werkgevers die voor die datum al eigenrisicodrager waren. Deze overgangsregeling geldt niet meer sinds 1 juli 2014. UWV verstuurt de bankgaranties in juli en augustus 2014.

Nota bene

Is een werkgever eenmaal WGA-eigenrisicodrager, dan betaalt hij gedurende maximaal tien jaar geen gedifferentieerde premie meer aan UWV voor de toegekende uitkeringen; wel betaalt hij nog de basispremie aan UWV. Om werknemers de zekerheid te geven dat hun uitkering onder alle omstandigheden zal worden uitbetaald, moest de werkgever met een bankgarantie of verklaring van een verzekeraar kunnen aantonen dat het risico is gedekt. De keuze voor het WGA-eigenrisicodragerschap geschiedt op basis van vrijwilligheid.

Wet Werk en Zekerheid, Modernisering ziektewet en Ontslag bij ziekte

Meer data en locaties beschikbaar

Als HR-professional bent u hét aanspreekpunt binnen uw organisatie/instelling voor vragen van management en medewerkers. Er staan veel veranderingen op stapel zoals Wet Werk en Zekerheid, modernisering ziektewet, wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters en complexe situaties als ontslag bij ziekte of loondoorbetaling bij ziekte. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.