Bewijs via sociale media: verzekeraar vordert betaling terug
Een stratenmaker wordt tijdens zijn werk aan het hoofd geraakt door een mobiele kraan. Hij stelt dat hij op lichamelijk en sociaal gebied tot weinig meer in staat is en ontvangt een schadevergoeding. De verzekeraar ontdekt echter op internet dat hij nog steeds zeer actief is op sportief gebied en vordert de gedane betaling terug.
De man heeft aan de verzekeraar verteld een zeer slechte lichamelijke conditie te hebben, niet te kunnen draaien met zijn nek, en af en toe zelfs helemaal niet uit zijn bed te kunnen komen. Tot wielrennen – zijn passie – is hij maximaal 1 uur per dag in staat, maar hij zit dan wel als een zombie op de fiets en moet veel pijnstillers slikken. Hij omschrijft zichzelf als een kasplantje dat nauwelijks nog iets kan ondernemen.
Onderzoek via Google en Hyves
De verzekeraar heeft in 2009 een onderzoek op internet uitgevoerd. Uit het onderzoek (o.a. via Google en Hyves) is aan het licht gekomen dat de man op sportief, zakelijk en sociaal gebied na het ongeval bijzonder actief is geweest. Zo deed hij 5 jaar op rij mee met een wielerwedstrijd op Curaçao en beklom hij zelfs met de fiets de Alpe d’Huez in Frankrijk. Ook was hij chauffeur tijdens een rit naar Duitsland van het zaalvoetbalteam van een lokale voetbalclub. Bovendien stond de man op de kandidatenlijst van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tubbergen. Volgens de verzekeraar is sprake van een poging tot fraude en eist dan ook terugbetaling van de vergoeding.
Geen verlies van arbeidsvermogen
De rechter oordeelt dat de bevindingen van de verzekeraar door de man slechts worden gebagatelliseerd, maar niet worden ontkend. Na 2005 zou de man de nodige activiteiten hebben kunnen uitvoeren in zijn eigen werk van stratenmaker. De rechter oordeelt dat geen sprake is van verlies van arbeidsvermogen. De man had arbeidsinkomsten kunnen verwerven, waardoor er sprake is van onverschuldigde betaling door de verzekeraar. De rechtbank beslist dat de stratenmaker de ontvangen vergoeding terug moet betalen.
Rechtbank Almelo, 9 januari 2012, LJN: BV0428