Logo
  • Nieuws
  • 6 december 2013

Bedrijfsartsen houden zich niet aan wettelijke meldplicht

Slechts één op de vijf bedrijfsartsen meldt ziekten die overwegend zijn veroorzaakt door werk. De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, gaan bedrijfsartsen aanpakken zo meldt de Altijd Wat monitor van NCRV.

Beeld Bedrijfsartsen houden zich niet aan wettelijke meldplicht

Het Nederlands Centrum van Beroepsziekten NCvB concludeert uit een proef waarbij bedrijfsartsen worden begeleid in hun meldgedrag dat het aantal meldingen van beroepsziekten zeven keer hoger zou moeten zijn dan nu het geval is.

Preventie

De cijfers over beroepsziekten zouden inzicht moeten geven in risicogroepen en is de basis voor beleid en preventieve activiteiten. De gebrekkige registratie is voor de beide inspecties aanleiding om bedrijfsartsen aan te spreken op hun wettelijke meldplicht aldus Altijd Wat.


Om inzichtelijk te maken waarom en hoeveel bedrijfsartsen niet melden, zijn IGZ en de Inspectie SZW een onderzoek gestart. Alle bedrijfsartsen moeten verplicht een enquête invullen waarin naar het meldings- en preventiegedrag gevraagd wordt.

De resultaten van de enquête van IGZ en de Inspectie SZW zullen juni 2014 bekend worden gemaakt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.