Arbeidsongeschiktheid en verzuim beïnvloeden concurrentiepositie
Het UWV heeft de parameters voor de gedifferentieerde WGA- en Ziektewetpremie bekendgemaakt. De twee nieuwe premies gaan voor arbeidsintensieve bedrijven, zoals bedrijven in de schoonmaakbranche, beveiliging, detailhandel en bijvoorbeeld de zorg, de concurrentiepositie mede bepalen aldus verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon.
Per 1 januari 2014 komen er, naast de bestaande WGA vast premie, twee gedifferentieerde premies bij voor grote bedrijven: de gedifferentieerde WGA-flex premie en de gedifferentieerde Ziektewetpremie. De premielasten kunnen door de Modernisering Ziektewet, die op 1 januari 2013 is ingegaan en per 1 januari 2014 effectief wordt, flink oplopen. Door een vreemde uitwerking van de formules, staat er een hiaat in de berekening van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zo constateert Aon. Werkgevers zouden eigenlijk een minimumpremie van 0,04% voor de WGA-flex en 0,07% voor de Ziektewet moeten gaan betalen. Werkgevers zonder schadelast kunnen daar echter nooit op uitkomen: zij blijven steken op een minimumpremie van 0,14% voor zowel de WGA-flex als de Ziektewet. Werkgevers die geen schade (geen toegerekende uitkeringslasten) hebben, doen er daarom verstandig aan goed te kijken naar de mogelijkheden voor eigenrisicodragerschap per 1-1-2014.
Zieke tijdelijke werknemers drijven kosten op
Werkgevers worden per 1 januari belast voor Ziektewet / WGA-uitkeringen die veroorzaakt zijn door ex-werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan. Het gaat hierbij met name om werknemers met een tijdelijk dienstverband.
Tijdelijke werknemers zijn bijvoorbeeld werknemers met een jaarcontract. Als deze werknemers ziek uit dienst gaan, kunnen ze een Ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV. Deze uitkering kan later worden omgezet in een arbeidsongeschiktheidsuitkering, een zogenaamde WGA flex-uitkering.
Gedifferentieerde premie of eigenrisicodrager
Per 1 januari 2014 zijn er voor grote werkgevers (loonsom boven de drie miljoen euro) drie gedifferentieerde premies voor de WGA. Deze premies worden per werkgever beïnvloed door uitkeringen aan ex-werknemers. Eerder meldde Aon dat de toegerekende uitkeringen van een ex-werknemer aan een werkgever door deze gedifferentieerde premie in extreme gevallen tonnen per ex-medewerker kan kosten.
“Met de nu gepubliceerde parameters kan een werkgever berekenen hoe hoog zijn gedifferentieerde premie wordt,” zegt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij risicoadviseur Aon, afdeling Corporate Wellness. “Belangrijk hierbij is dat de administratie van de werkgever overeenkomt met de administratie van het UWV. Werkgevers hebben de keuze om per 1 januari 2014 eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet. Men hoeft dan geen gedifferentieerde Ziektewetpremie meer af te dragen.”
Veel impact voor grote werkgevers
Voor grote werkgevers kan deze regelgeving veel impact hebben. Onderstaand een voorbeeld van een schoonmaakbedrijf met 500 werknemers met een totale loonsom van 10 miljoen euro.
Met de komst van de nieuwe gedifferentieerde premies kan deze werkgever* 0,23% tot wel 3,88% van zijn loonsom kwijt zijn. Dit betekent dat de concurrentiepositie van een bedrijf met een groot aantal mensen die ziek zijn en ziek uit dienst gaan tot wel 3,64% invloed heeft op de kosten voor bedrijfsvoering. Bij een loonsom van 10 miljoen euro, betekent dit een extra kostenpost van 364.000 euro.
Werkgevers die hun eigen premies willen berekenen, kunnen de rekentool gebruiken.
* Minimum premies 2014 0,07% ZW + 0,12% WGA + 0,04% WGA-flex
Maximum premies 2014 1,24% ZW + 1,96% WGA + 0,68% WGA-flex